torsdag 14 september 2017

Antalet Medelhavs-migranter minskar!

 Och det gör även drunkningarna!
Enligt statisk från IOM (Internationella migrationsorganisationen) minskade antalet nyanlända migranter kraftigt i augusti. Det kom ”endast” 121000. I juli 2016 anlände 273 000!
Minskningen väcker förvåning, och experter är osäkra på orsakerna. De menar dock att det vore fel att utgå från att det är inledningen på en ny trend.
En glädjande nyhet: Det finns inga bevis på att någon migrant har drunknat efter 9 augusti.  (Med reservation för de senaste veckorna)
Naturligtvis spekuleras det om orsaken till minskningen. Det mest troliga är att den sammanhänger med föreslagna förändringar av migrant-trafiken över Medelhavet.  En är att den libyska kustbevakningen har förbättrats. Det kan leda till att överbelastade båtar stoppas. Dessutom har ett antal libyska miliser, som tidigare smugglat människor, börjat arbeta för landets övergångsregering. (De får betalt för att göra det!) Men det varnas också för att alltför mycket lita på dem.”Dom  försöker alltid hitta sätt att tjäna pengar”.
På ett möte i Paris mellan europeiska och afrikanska ledare uppmanade européerna sina afrikanska kolleger att öka ansträngningarna att tygla flyktingströmningarna. Européerna utlovade ett stort utvecklingsbistånd till  dessa afrikanska länder, som ofta fungerat som genomgångsländer för migranter, som flyr fattigdom och förföljelser. Genom att stimulera sysselsättningen i Afrika hoppas de europeiska ledarna på att färre migranter kommer att känna sig tvungna att göra resan. 
Ett annat mål är att skärpa gränskontrollerna längs den afrikanska migrationssträckan och att inrätta mottagningscentran längs vägen. Tanken är att asylansökningarna ska behandlas innan migranterna och flyktingarna kommer in i Europa.
Det finns tecken på att det håller på att skapas en rutt över västra Medelhavet med Spanien som mål. Det anlände tre gånger så många migranter via havet till Spanien i augusti 2017 jämfört med 2016!!
Mitt tips är att antalet migranter från Afrika till Italien inte kommer att stiga igen. De krafttag, som europeiska regeringar tagit, kommer att förhindra det. Däremot kommer Spanien att bli ett stort mottagarland.


Inga kommentarer: