fredag 1 september 2017

Fler myndigheter ska flytta från Stockholm. Bra gjort, regeringen!

Regeringen har på nytt beslutat att utlokalisera myndigheter från Stockholm. Det meddelades på en presskonferens. Den stora vinnaren blir Katrineholm. Delar av Strålskyddsmyndigheten kommer att flyttas dit. 120 av myndighetens totalt 300 tjänster.
Övriga sex myndigheter är: Polarforskningssekretariatet till Luleå. Myndigheten för kulturanalys till Göteborg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor till Växjö, delar av ESF-rådet till Gävle, delar av Universitets- och högskolerådet till Visby och delar av Tillväxtverket till Östersund.
Att märka är alltså att det ibland är DELAR av myndigheten som ska flytta. Större delen stannar kanske kvar i huvudstaden. Det kan också vara så att de som blir kvar i Stockholm är beslutsfattarna, medan de som måste flytta till stor del ägnar sig åt att verkställa Stockholmsdelens beslut.
När det nämndes att Polarforskningssekretariatet skulle flytta till Luleå, tyckte en och annan i publiken att det var märkligt att inte Luleå fått ta hand om den verksamheten från början…
Allt tyder på att regeringen menar allvar med sin deklaration att bryta koncentrationen av myndigheter till Stockholm. De kommuner som nu får en myndighet har varit i behov av att få den! Det gäller även för Göteborg, som visserligen har en stor befolkning, men Göteborg har varit en alltför ensidig industristad och i stort behov av jobb åt tjänstemän.

Men regeringens politik uppskattas inte av alla. Motståndarna menar att utlokaliseringen blir för dyr och att myndigheterna förlorar värdefull kompetens. Men det är att tänka alltför kortsiktigt. På längre sikt lönar den sig, inte minns genom att ett antal kommuner får vind i sina segel tack vare att en statlig myndighet slagit sig ned hos dem. 

Inga kommentarer: