torsdag 7 september 2017

Kan Kim-Jong-Un utplåna New York?

Diktaturen i Nordkorea startade för mer än 20 år sedan försök att tillverka vapensystem som byggde på kärnkraft. Det ledde till kritik och krav på att upphöra med den verksamheten. Men regimen i norr är en grym diktatur och fortsatte på den inslagna vägen. Det finns ingen anledning att tro att den nu tar intryck av den massiva kritiken. Kim-Jong-Un, den nye diktatorn, tycks vara inriktad på att kunna slå till mot amerikanska städer.
President Trump hotar med ”vedergällning med USA:s fulla kapacitet”, men går det budskapet fram till befolkningen?  Det torde bli flera år i fångläger för att ha hållit i en västerländsk tidning. Befolkningen har säkert fått höra att den kapitalistiska världen, ledd av USA, vill förgöra dem, men de har svårt att ta till sig att det denna gång är deras egen stat som utgör det stora hotet.

Världen har hamnat i en mycket allvarlig kris. Inblandade länder (framförallt Sydkorea) aktiverar sina vapensystem, och Nordkorea mobiliserar vid gränsen mot Sydkorea. Detta påminner om kriser under det kalla kriget. Några gånger höll tredje världskriget på att bryta ut. En stor brand i Sibirien tolkades i Amerika som avskjutna ryska missiler. Misstaget upptäcktes i sista minuten.
Men den kris som Kim-Jong-Un har skapat tycks inte orsaka någon större oro i Sverige. Det var stora rubriker i tidningarna i måndags (4 september).I dag har Nordkorea försvunnit från tidningarnas förstasidor, och det står inte mycket i övriga sidor. Har utgivarna inte klart för sig hur allvarligt det är? Här några exempel på läget i dag!
Nordkorea har uppenbarligen sprängt atombomber, som är mycket kraftigare än de som USA fällde över Hiroshima i Japan 1945. Där dog minst 50.000 människor omedelbart. Nordkorea strävar efter att skicka en missil som kan nå USA:s kuststäder. Vad händer, om den exploderar över New York?  Mellan 75.000 och 100.000 människor skulle dö på någon sekund.
Men då har jag utgått från att bomben är på 10 – 15 kiloton. Nu hävdar ju galningarna i Nordkorea att de har lyckats göra bomber på 50 kiloton! Jag kan endast tillägga att jag har en uppgift om att en bomb på 30 kiloton omedelbart skulle döda 700.000 människor.
Men USA kan väl skjuta ner missilen, innan den exploderar?  Helt säkert är att Amerika upptäcker den bara några minuter efter det att den avfyrats. Träffsäkerheten är ungefär 50 procent. Det innebär att fler ”försvars-missiler” måste skjutas upp. Men risken är stor att också Nordkorea har mer än en missil, som styr mot målet New York.
Kontentan av detta blir att det föreligger risk att Nordkorea kan lyckas med sitt syfte att slå ut, ja till och med utplåna, en stor amerikansk stad.
Tydligen tror inte amerikanska diplomater och militärer att Nordkorea kommer att anfalla USA, under förutsättning att konflikten inte trappas upp på en än högre nivå. Men är det möjligt att tolka Kim-Jong-Uns avsikter?  Och tiden kommer att vara knapp, om missilerna gett sig iväg. Efter 30 minuters färd från Nordkorea är de framme vid USA:s kust.
Amerikanarna har uttryckt sig ganska hårt mot Nordkoreas representanter. Det är fullt begripligt, men frågan är om det hjälper. Risken är stor att motståndarna blir än mer negativt inställda till sin motpart.
FN:s säkerhetsråd har sammanträtt och meningen var väl att man skulle komma överens om nya sanktioner. Naturligtvis gick USA ut hårt, men fick uppenbarligen inte det stöd, som behövdes. Invändningar kom naturligtvis från Kina, som alltid hållit Nordkorea under armarna. Och Rysslands president, Vladimir Putin, menade att nya sanktioner  vore ”värdelöst och ineffektivt. Det är en potentiell global katastrof och kan leda till att många människoliv försakas. Det finns inget annat sätt att lösa kärnvapenfrågan än genom fredlig dialog.”
Hans yttrande är en besvikelse.  ”Fredlig dialog” har prövats gång på gång – utan att leda till någonting. Nordkorea har ju genom att föra in kärnvapen i konflikten trappat upp den  på en mycket farlig nivå, ett hot mot hela jordklotet.


Det som hänt kan få en annan mycket negativ följd: Flera länder kan ha tagit intryck av Kim-Jong-Uns ”bedrift”, att skaffa sig kärnvapen. Det kan leda till att vi om några år har ett antal nya länder med kärnvapen, länder som ställer nya krav och hotar. 

Inga kommentarer: