torsdag 7 september 2017

EU har tagit tag i problemet Libyen.Det blir stora förändringar.

Jag har i två blogginlägg beskrivit den fruktansvärda situationen i Libyen, där migranter kan behandlas som slavar och utsättas för övergrepp. Det har länge varit uppenbart att problemen är så stora att FN och EU borde ingripa på allvar.
Till sist har det skett!  EU har skickat ett antal diplomater, som på ort och ställe har konstaterat att situationen är precis så vedervärdig som tidigare rapportörer har uppgivit.
Det har kastats fram förslag om att migranterna borde hindras från att ta sig per båt till Europa och i stället placeras i uppsamlingsläger. Men EU-diplomaterna slog fast att en sådan åtgärd är totalt omöjlig. De skriver: ”Förhållandena motsvarar farhågorna… Undermåliga sanitära anläggningar, trängsel och bristande hygien”...”Totalt olämplig plats internera drygt 1000 migranter.”

Men trots det höjs det röster för att låta migranterna stanna kvar i Libyen, tills det är utrett, vilka som har en chans få asyl i Europa. Eftersom de flesta inte skulle klara den prövningen utan bli klassificerade som ekonomiska flyktingar, kommer de inte få chansen att sätta sig i livsfarliga farkoster och riskera att drunkna. Hittills i år har 2221 migranter gjort det.
En sådan förändring av migrantpolitiken skulle Italien uppskatta. Nästan alla, som försöker ta sig över Medelhavet till Europa, hamnar - om de överlever - i Italien, som nu har fått en alltför stor arbetsbörda. Situationen börjar bli kritisk. EU har försökt få medlemsstaterna att avlasta Italien, men det går trögt.
Även EU-diplomaterna upptäckte bevis på att migranterna utnyttjas i Libyen. I deras rapport står det att migranter kan hållas inlåsta till dess att de betalat lösen för att få komma ut. Det händer att migranter säljs från ett läger till ett annat.
Italiens och Tysklands inrikesministrar har kommit med ett förslag. Libyen är ju drabbat av inbördeskrig. Därför vore det bättre att hindra migranter från att över huvud komma till Libyen. Därmed skulle också döden på Medelhavet upphöra.
Det finns även förslag om att inrätta centra där migranter kan registrera sig. Dock inte i Libyen utan i Niger och Tchad. Repatrieringen av dem som inte fått uppehållstillstånd är lättare att genomföra där än i Libyen.
Många av dem som sitter mer eller mindre inlåsta i Libyens läger ångrar att de gav sig av hemifrån. ”Vi var förvirrade” säger en lärare från Nigeria, när hon får frågan varför hon lämnade tre barn hemma och startade den farliga resan. 
Det långa uppehållet i Libyen tycks ha krossat drömmen om Europa.

11


Inga kommentarer: