onsdag 13 september 2017

Hur ska det gå för Ryssland?

Putins Ryssland uppfattas som en expansiv stat, som utgör ett hot för grannarna. Putin anses också ha haft stora framgångar. Ryssland befann sig i totalt kaos, när Putin något överraskande blev president. Tack vare honom har det blivit ordning och reda i Ryssland. Men även den beskrivningen av Ryssland av i dag är missvisande.

Ett jättestort problem för Ryssland är att landet fortfarande är helt beroende av sin export av olja och gas. Oljeprisraset blev en hård smäll för Ryssland. Därtill kommer de sanktioner mot Ryssland, som är en följd av Putins utrikespolitik. De leder till att Ryssland riskerar att utestängas från utländskt kapital och teknik. Enligt World Economic Forum rankas Ryssland på 111:e plats av 138 nationer, när det gäller global konkurrenskraft.
Västvärlden sanktioner har inte orsakat kaos i den ryska ekonomin, men Ryssland har blivit mer isolerat och halkat efter än mer, när det gäller teknikutveckling. Dessutom finns det inget land i modern tid, som lyckats komma ikapp resten av världen genom att isolera sig.


De årliga kostnaderna på grund av sanktionerna är enligt ryska myndigheter 25 miljarder euro. All affärsverksamhet med Ryssland kommer att påverkas. 

Putin må skramla med sin militära styrka och hota sina grannar. Men han kan inte blunda för att Ryssland har ekonomisk problem, som förvärras av hans politik. Han borde i stället under återstoden av hans tid som president ägna sig åt att lösa dem! 

Inga kommentarer: