lördag 16 september 2017

Hur ska det gå för IS?

   
Helst bör svaret på den frågan bli: Käpprakt åt helsike.
Det tror tydligen många bedömare; de har rubriker som ”IS rämnar", eller ”Vad kommer efter IS?”.
Ett faktum är att IS varit dödsdömt tidigare men kommit tillbaka. I juni 2010 förklarade amerikanska generaler att IS hade krossats. Så var det - tyvärr -  inte. IS byggdes upp igen och blev 2014 ett terroriserande monster. De nya ledarna i IS var mer kompetenta och erfarna än de som dödats. Terrorgruppens framgångar var deras verk.
Även om IS ej längre kontrollerar ett antal större städer, styr IS fortfarande över ett stort territorium. Strider pågår vid ungefär 11 olika fronter och IS har inte retirerat från någon utan ett blodigt motstånd.
I Irak fortsätter IS hålla sitt grepp över ett stort område – men det finns upplösningstendenser. I slutet av maj skapade IS nyhetskanal panik när den meddelade att Tabqa-dammen hade blivit bombad av amerikaner och var på väg att brista. Alla invånare i Raqqa uppmanades att omedelbart evakuera, vilket de gjorde. Men några timmar senare kom order om att återvända. Dammen skulle trots allt inte brista. Enligt en IS-soldat var massevakueringen en välplanerad avledningsmanöver. Den gav ledarskapet en möjlighet att lämna staden utan att bli utsatta för drönarattacker. De evakuerade civila hade använts som en mänsklig sköld.
Vad kommer att hända i fortsättningen?
Så länge som det finns jihadister som är villiga att slåss till döden och tillräckligt många kidnappade barnsoldater, kommer IS att fortsätta låta den ena byn efter den andra bli förstörd. Men IS har evakuerat delar av sitt ledarskap, sina elitsoldater och sina enorma guldreserver, varav många är ett resultat av en plundring i Mosul 2014. Man  gjorde det för att kunna fortsätta att strida där man alltid har varit mest rörlig: under jord. Där kommer man omorganisera sig och bida sin tid för att sedan dyka upp under ett annat namn.

Den avgörande lockelsen för IS att återigen börja arbeta öppet 2013 var utsikterna att kunna etablera en egen stat. Hur stor är chansen att man klarar att komma tillbaka? Den avgörande svaret på den frågan lyder: Har ett tillräckligt stort antal kompetenta befälhavare lyckats hålla sig vid liv? Finns det tillräckligt med skickliga ersättare för att hålla ihop IS under jord? 

Inga kommentarer: