onsdag 13 september 2017

Klimatförändringar leder till fler självmord.

Tamma Carleton, forskare vid University of California, har jämfört självmords- och klimatdata och drar slutsatsen att temperaturvariationerna i Indien kan ha ett kraftigt inflytande på självmordsfrekvensen. Hon menar att över 59000 självmord de senaste 30 åren kan kopplas till den globala uppvärmningen.
Högt uppsatta amerikanska regeringsmedlemmar inklusive Trump själv har ifrågasatt  att klimatförändringar orsakas av människans koldioxidutsläpp. I en tweet 2012 skrev han att ”konceptet med global uppvärmning skapades av och för kineserna för att göra den amerikanska tillverkningsindustrin icke-konkurrenskraftig.”
Indien kan komma att uppleva en genomsnittlig temperaturökning på tre grader. Det kan få förödande konsekvenser för Indiens befolkning, som i huvudsak lever på landsbygden., säger Carleton. "Mina upptäckter antyder att uppvärmningen kommer att åtföljas av ett ökat antal självmord”.
Hög temperatur under vegetationsperioden leder till minskad skörd, vilket blir en börda för indiska bönder. Dessa skördebortfall kan ha en negativ inverkan på hela ekonomin och orsaka lidande för både bönder och icke-jordbrukare, eftersom det leder till att livsmedelspriserna stiger och efterfrågan på arbetskraft inom jordbruket minskar.
”Nederbörden under vegetationsperioden är viktig,” fortsätter hon. "Mer regn innebär högre avkastning. Självmordssiffrorna sjunker när nederbörden ökar under vegetationsperioden."

Indien står för det högsta antalet självmord i världen. 133623 personer tog sina liv2015. Fler än 12000 av dem var bönder och jordbruksarbetare.
Konkurser, skuld eller jordbruksrelaterade problem var de främsta orsakerna till självmord bland bönder i Indien.
Regeringen har vidtagit åtgärder för att dämpa jordbrukarnas oro, bland annat avsatt 1,3 miljarder dollar till ett skördeförsäkringsprogram. Premiärminister Modi erkände nyligen i radio att klimatförändringar kommer att få förödande följder i Indien. Förändrade vädercykler och miljöförändringar har också en stor negativ inverkan.
Den senaste tiden har vissa delar av Indien drabbats av naturkatastrofer, orsakade av extrema regnoväder, sade han, och hänvisade till delstater som drabbats av översvämningar i år. Livet blir helt uppochned till följd av översvämningarna. Grödor, boskap ,infrastruktur, vägar, el – allt påverkas. Våra jordbrukare lider enorma förluster till följd av skador på grödor och fält”,avslutade Modi.

Washington Post intervjuade och publicerade.
Tempus publicerade.



Inga kommentarer: