tisdag 12 september 2017

Mexiko sände fullastat fartyg med nödproviant till Texas drabbat av orkanen Katrina. Vad tyckte Trump om det?

Amerika är onekligen hårt drabbat av orkaner. Flera "värstingar" har dragit förbi under de senaste veckorna, men frågan är om inte Katrina från 2005 är den som gett människor de värsta  minnesbilderna. Minst 2000 människor miste livet på grund av Katrina. Regeringen och den federala räddningstjänsten fick kritik för hur de hanterat krisen. Men allmänheten ställde upp och hjälpte till med att ordna bostad, kläder och mat åt de drabbade.
President George W Bush accepterade ett omfattande erbjudande om hjälp från Mexiko. Det räddade många amerikaner. För första gången sedan kriget mellan USA och Mexiko 1846 marscherade mexikanska trupper i Amerika – men nu i helt fredliga avsikter.
.Mexikos president  sände en konvoj och ett flottfartyg fyllt med mat, vatten och mediciner. Dom serverade 170000 måltider och mer än 184000 ton förnödenheter. Dessutom gjorde de mer än 500 medicinska undersökningar. ”Mexiko och USA är grannländer och ska alltid visa varandra solidaritet i svåra tider” sade Vicente Fox, Mexikos president.
Men nu har USA en president som inledde sin valkampanj  med ett tal där han svartmålade mexikanerna. Och han lägger sin tid på att mobba och förminska mexikaner, samtidigt som en katastrof var under utveckling i hans eget land.(Orkanen Harvey)
Så här twittrade Trump på den morgon då Texas vaknade till en ny orkankatastrof: ”Eftersom Mexiko är ett av världens länder med högst kriminalitet , måste vi ha muren. Mexiko kommer att betala den genom ersättning på annat sätt. Vi håller på att omförhandla NAFTA (det värsta handelsavtal som någonsin slutits) med Mexiko och Canada. Båda länderna krånglar, kanske måste det sägas upp.”
Harvey kan vara den värsta orkanen i Texas historia. Med tanke på den långa gränsen och de historiska banden mellan Texas och Mexico skulle man kunna tänka sig ett nytt erbjudande från Mexico. Men kan Trump acceptera mexikansk hjälp? Vill Mexiko erbjuda hjälp?

Eftersom Trump utmålar mexikaner som brottslingar och deras regering som skojare, som har lurat amerikanerna i frihandelsavtalet NAFTA, ett avtal som många i båda länderna stöder, är det svårt att tro att vi får se att Mexicos medkänsla efter Katrina återupprepas. 

Inga kommentarer: