söndag 14 oktober 2012

EU:s fredspris


 EU fick Nobels fredspris för  it's contribution to the advancement of "peace and reconciliation, democracy and human rights in Europe."
Ett riktigt beslut -  men det borde ha skett för länge sedan.
Tack vare Kol- och Stålunionen, embryot till EU, kunde västeuropeiska länder samarbeta och lösa konflikter i förhandlingar istället för i krig. EU har fortsatt att slå vakt om demokrati och mänskliga rättigheter också utanför EU. När forna Jugoslavien började krackelera försökte EU förhindra krig – men misslyckades. Tanya Domi, professor vid Columbia University tar det som skäl för att fredspriset inte skulle ha gått till EU. Det är en orimlig ståndpunkt. Milosevic hade bestämt sig för att skapa ett Storserbien och bröt alla överenskommelser om vapenvila. Misslyckandet ledde dock inte till att EU övergav Balkan. Företrädare för EU fanns kvar hela tiden, rapporterande om brott mot den humanitära rätten.  
De som förnekar EU:s insatser under senare år men erkänner dess betydelse för att få de forna fienderna att samarbete menar att Nobelpris inte kan delas ut långt efteråt. Men just I år belönas ju en av pristagarna I fysik för insatser han gjorde för 40 år sedan.
Spridda röster tycker nu att fredspriset i stället borde ha gått till politiska fångar i Iran, till aktivister i Ryssland eller till en kvinnorättsorganisation i Egypten.  Alla dessa kandidater förtjänar säkert att få stöd. Men Alfred Nobels vilja var ju att priset skulle gå till den som gjort mest för att bevara världsfreden.
Så visst förtjänar EU att tilldelas Nobels fredspris!

Inga kommentarer: