tisdag 30 oktober 2012

Nationalarenan.


Nationalarenan.

Sveriges nya nationalarena för fotboll har invigts. Liksom sin föregångare ligger den i Solna. Invigningen väckte stor medial uppmärksamhet, inte minst av Sveriges Television. Arenan blev (naturligtvis!) dyrare än väntat och inte färdig i tid. Det senare ledde till att Djurgården och Hammarby kompenserades med ett antal miljoner kronor.  Byggtiden kom att präglas av skandaler om mutor.

  Eftersom även Stockholms stad bygger en jättestor arena, finns misstankar om att båda arenorna inte kommer att få inkomster som täcker kostnaderna.
   Hur kommer nationalarenan att påverka Svenska Fotbollsförbundets ekonomi? Betalar inte alla landets fotbollsklubbar avgifter till Svenska Fotbollsförbundet? I så fall får hela Sverige vara med om att subventionera Stockholmsregionens fotbollsarena i Solna.
   Två nya jättearenor i Stockholmsregionen ökar naturligtvis Stockholms möjligheter dra till sig evanemang – på bekostnad av svenska konkurrenter. Malmö och Göteborg får alltså subventionera nationalarenan och samtidigt vara med om att den reduceras deras intäkter.
Är det rimligt?

Inga kommentarer: