måndag 22 oktober 2012

Malala och extremisterna.

Var jag för optimistisk, när jag spådde att mordförsöket i Pakistan  på 14-åriga Malala skulle föda en motreaktion,  varigenom  extremtalibanerna skulle tvingas till reträtt? Jag är rädd för det.  Vissa muslimiska grupper i Pakistan har börjat mumla om att attentatet nog var en västerländsk komplott, vars syfte just var att framkalla ett ingripande mot dem!    De har också ställt frågan varför reaktionerna mot offer för USA:s drönare inte har varit kraftigare. Detta är både trams och försök att blanda bort korten.
  Men det finns risk att än en gång Pakistans regering inte vågar slå till mot de grupper som så länge har terroriserat landet och som gör det i maskopi med sina bröder i Afghanistan.
Beträffande Malala själv, så finns det både positiva och negativa nyheter från Birmingham, där hon nu vårdas. Det positiva är att hon har vaknat upp ur sin medvetslöshet och kunnat stå upp. Det negativa att det är mycket osäkert att hon kan bli helt återställd efter sina hjärnskador. Hon kan endast kommunicera genom att skriva meddelanden på papper.
Men låg oss hoppas! En helt återställd Malala kan bli en enande kraft i kampen för demokrati och jämställhet mellan mellan könen i Pakistan. 

Inga kommentarer: