onsdag 24 oktober 2012

I Sverige Palmehat, i USA Obamahat.




Jag blir mer och mer övertygad om att Obama förlorar presidentvalet
Tyvärr.
Visst, en förklaring är naturligtvis USA:s knackiga ekonomi. Naturligtvis blir han syndabocken, trots att han knappast kunnat göra mer åt det. Men han får skulden och förlorar besvikna väljare.
Ett annat problem är hans sjukförsäkringsreform (”Obamacare”), som blev en rätt urvattnad kompromiss. Det är en skam för USA att miljoner människor inte har råd att gå till doktorn, trots att de kan ha symptom på allvarliga sjukdomar. Men en stor opinion i USA betraktar en allmän försäkring som en form av socialism, och det ordet har där en starkt negativ klang. Så den genomförda kompromissen blev egentligen inte många nöjda med.
   Mitt Romney har lovat att riva upp Obamacare under sin första dag som president, trots att han själv som guvernör införde en liknande sjukvårdsförsäkring. Det ska bli intressant att se, om han håller det löftet!
  En annan märklig omständighet är att republikaner i delstater genomdriver lagar, som inskränker rösträtten för grupper, som brukar rösta demokratiskt. Det kan gälla förbud för kyrkor att hjälpa väljare registrera sig – eller krav på studenter att skaffa sig nya id- handlingar.  

   Tyvärr finns det i USA en misstänksamhet mot Obama, i synnerhet i kretsar som har gott om pengar. Hos många handlar det om hat. I dessa kretsar blev han aldrig accepterad som president. Säkert hänger detta samman med att han inte är vit. Det började spridas rykten om att han inte var amerikansk medborgare – och att han är muslim. Dessa galenskaper tror tydligen många på.
Denna negativa inställning till presidenten har varit särskilt märkbar i kongressen. Har någon tidigare amerikansk president varit med om något liknande? Kongressen har flera gånger visat sig vara oförmögen att fatta nödvändiga beslut på grund av att republikanska ledamöter sagt nej till alla kompromissförslag. Hatet, avskyn gentemot Obama har styrt deras handlande. Säg nej till allt som han försöker göra, även om det blir kaos i USA!
    Även om Obama med knapp marginal skulle bli kvar som president, lär han få det lika svårt med kongressen, som riskerar få republikansk majoritet i både representanthus och senat. En ledamot sa häromdagen att Darwins utvecklingslära är ett ”djävulens påfund”.
Kongressen är en märklig riksdag.     

Inga kommentarer: