tisdag 30 oktober 2012

Sverigedemokraterna växer.


De senaste opinionsundersökningarna pekar på nya framgångar för sverigedemokraterna. Partiet ser ut att bli det tredje största partiet i Sverige. Endast S och moderaterna är större.
Vad beror det på?
Missnöje med invandringen och invandringspolitiken brukar vara standardsvar. Ett något mer sofistikerat svar lyder att Sverigedemokraterna genom att i någon mån modifiera sina uttalanden, när det gäller invandringsproblematiken har fått nya sympatisörer, som varit negativa till invandring och flyktingar men som tyckt att Sverigedemokraterna gått för långt. 
Säkert kommer partiet, liksom tidigare, vinna nya anhängare genom den i Sverige vanliga normen att det är icke tillåtet att offentligt framföra någon som helst kritik mot flyktingpolitik, flyktingar och invandrare. Det retar många. 
Ett exempel:
Uppdrag Granskning uppmärksammade att en ensam pojke hade "dumpats" i sitt hemland. Han hade kommit till Sverige tillsammans med ett par, som uppgivit att de var föräldrar till honom. Efter att ha fått uppehållstillstånd, åkte tillbaka till hemlandet och dumpade honom där.  
Reportaget blev mycket uppmärksammat, och Uppdrag Granskning hudflängde den kommun, i vilken familjen bott i Sverige. Men de s.k. föräldrarna fick ingen som helst kritik!
Kort om andra inslag:
Att inte hålla skolavslutning i kyrkan av rädsla för att t.ex. enstaka muslimska elever skulle kunna ta skada;
Att inte av samma orsak våga visa bygdespel, där det förekommer kristna symboler.
Det var ett antal händelser av det här slaget som bidrog till att Sverigedemokraterna tog sig in i riksdagen. Att de kunnat fortsätta att växa och bli det tredje största partiet är naturligtvis mycket olyckligt. De flesta av partiets riksdagsledamöter år fortfarande amatörer. Sakkunskap finns inte i många frågor. Eftersom varken alliansen eller de rödgröna vill ha dem i sitt block, riskerar vi även i fortsättningen att få svaga regeringar. 
    Förr eller senare kommer något av blocken att ge efter för frestelsen och göra eftergifter för SD i någon fråga för att få igenom egna förslag.   
Sverigedemokraterna ska naturligtvis bemötas, kritiseras. Men viktigt är också att medier och politiker vågar kritisera de nya svenskarna när det är berättigat. Eller när lokala beslutsfattare inte vågar bevara svenska traditioner som skolavslutning i kyrkan eller bygdespel.

Inga kommentarer: