torsdag 11 oktober 2012

Häcken!


Kan ett fotbollslag, som i stort sett saknar publik vinna allsvenskan?
Det förefaller otroligt, men det kan inträffa. Och laget heter Häcken och spelar sina hemmamatcher på Hisingen i Göteborg.
   Det är inget nytt lag. På 1950-talet rusade det upp genom seriesystemet och befann sig till sist i näst högsta divisionen, vilket närmast motsvarar superallsvenskan i dag. Häcken flyttades upp från dåvarande division tre genom att i en avgörande match besegra Oddevold, ett Uddevallalag, som lockat till sig Gais´ bästa spelare genom löften om jobb på varvet i Uddevalla. Den matchen hade en publik på över 17000 åskådare! Inte ens i sina mest optimistiska drömmar kan Häcken få en så stor publik . Den skulle ej heller få plats på hemmaarenan.
  Hur kan då Häcken tillhöra guldfavoriterna?
En förklaring heter ”Gothia Cup”, kanske världens största fotbollsturnering för ungdomar. Den har blivit en succé  med deltagare från alla delar av vårt klot. Det var GAIS, som drog igång Gothia Cub men som lät Häcken ta över, ett beslut som
bittert ångras i dag. Häcken har på ett skickligt sätt använt en del av inkomsterna till att köpa utländska spelare, som visat sig vara mycket duktiga. I år har Häcken öst in mål i en utsträckning långt över konkurrerande klubbar. Laget spelar en offensiv fotboll, som borde locka betydligt fler till hemmaarenan. Men ett problem, som Häcken delar med andra Göteborgsklubbar, är ett minskat intresse för fotboll i inte minst Göteborg..
  Det borde gå att ändra på. För det är absurt att det lag som spelar den mest publikvänliga fotbollen i allsvenskan har en så liten publik.


Inga kommentarer: