onsdag 7 maj 2014

European Song Contest bör göras om!


Tänk om Saudiarabien vill bli bästa nation i nästa vinter-OS och förverkligar det med hjälp av sina oljemilliarder. Saudiarabien vänder sig till eliten i vinteridrotter, t.ex. norska skidåkare, som erbjuds stora pengar, om de byter nationalitet och blir saudiska medborgare. Det leder till att Saudiarabien tar massor av medaljer i vinter-OS. Guld i längdskidåkning, backhoppning och de alpina grenarna. Saudiarabien blir bästa nation.

   Nej, det är knappast troligt att detta kommer att ske, i varje fall inte till nästa OS. Men det finns en helt annan tävling, där något liknande sker helt öppet, nämligen i Eurovision Song Contest, som nu rullar igång.

   Borde det inte vara självklart att medverkande artister liksom kompositörer kommer från eller i varje fall är medborgare i de länder de representerar?

Den som skrivit Rysslands låt bör vara ryss; den som gjort det för Azerbajdzjan bör vara född eller medborgare i det landet. Och liknande krav bör det vara på artisterna. Men verkligheten ser helt annorlunda ut, och Sverige tycks ha låtskrivare, som komponerat för flera länder, som konkurrerar med Sveriges låt och vår artist Sanna Nielsen.

Om deltagande länder kan köpa både artister, kompositörer och låttexter utomlands, är det svårt att förstå vad det egna landet har åstadkommit. Det blir en parallell till att en norrman vinner guld på femmilen för Saudiarabien.         

Inga kommentarer: