lördag 3 maj 2014

Blir Socialdemokraterna ett Stockholmsparti?



 

När ”Nya moderaterna” tagit makten i Moderaterna, väckte det viss uppmärksamhet att partiledningen enbart bestod av stockholmare: Både partiledaren och de två vice partiledarna var stockholmare. Missnöjet med stockholmskoncentrationen var stort, och ett försöks gjordes att få in en icke-stockholmare i trion. Men det gick inte!

    Nu ser det onekligen ut som om Socialdemokraterna kommer att vinna höstens val. Det borde leda till att Sverige utanför Stockholm hamnar i en bättre position. S har varit noga med att hela landet finns representerade i partiets högsta organ. Men nu finns det – tyvärr - anledning att tvivla på det.

    En blick på förstamajtalarna visar nämligen att så gott som samtliga s-talare i rikets tio största städer är stockholmare. Åtta bor i huvudstaden och en i Uppsala, som ju kan betraktas som en del av Stockholmsregionen. Endast Anna Hedh från Öland bor åtskilliga mil från Stockholm.

   S har dessutom startat en elitutbildning (”statssekreterarskolan”), vars deltagare kommer från – Stockholm. ”Det blir så när kompisar utser kompisar” säger enligt Expressen en känd S-företrädare som vill vara anonym. S har också ett ”inre kabinett” på fyra personer. Kanske är det de fyra mäktigaste inom S. Samtliga bor och verkar i Stockholm: Stefan Löfven, Carin Jämtin, Mikael Damberg och Magdalena Andersson.

    Det ser inte bra ut! Hur förklara att S går mot att bli ett Stockholmsparti? Jag kan inte låta bli att med en liten ändring citera en fras som S använder sig av mot Alliansen: 
Håller någonting på att gå sönder i S?

Inga kommentarer: