måndag 5 maj 2014

Försvinner läkemedelstestningen från Sverige?


Sverige håller på att överges som ett land, där nya läkemedel testas. På sikt kan det leda till att även elitforskare lämnar Sverige. Detta går ut över svårt sjuka patienter, inte minst de som drabbats av cancer. Det kommer att ta längre tid för nya mediciner att nå dem.

Varför håller Sverige på att förlora sin attraktivitet som ett land, där nya läkemedel testas?

Det finns naturligtvis flera förklaringar. Men det skulle förvåna mig om inte en viktig faktor är att läkemedelsföretagen också håller på att försvinna från vårt land. Det är väl ändå dom som har behov av att testa de produkter de tar fram!  Och försvinnandet kommer att fortsätta. Pharmacia finns ej kvar, AstraZenica har vingklippt forskningen i Södertälje och hotas dessutom av uppköp.
   Det är något förvånande att ekonomijournalisterna skriver så litet om farorna av att stora svenska nyckelindustrier köps upp. En som däremot gör det är Jan Guillou. Han hade igår en stor artikel i Aftonbladet om konsekvenserna för Södertälje, som ju också hotas av att Volkswagen vill lägga beslag på Scania. Det vore en katastrof for den staden enligt Guillou.

Inga kommentarer: