söndag 11 maj 2014

Hoppsan, Sverige vann inte i Eurovision Song Contest!


 

När det drar ihop sig till Eurovision Song Contest tycks Sverige alltid vara storfavorit, i varje fall i de svenska kvällstidningarna. I år var det i Expressen värre än någonsin. I semifinalen, som Sverige deltog i, var det svenska bidraget totalt ”outstanding”, Sanna Nielson och ”Undo”, stod i en klass för sig. Allt enligt Expressen.

    I sin recension av årets ESC-låtar utsätter tidningen många för nedsättande eller hånfulla kommentarer: ”Framkallar gäspningar” Azerbajdzjan). ”Upprepar låtens titel en miljon gånger. Någon borde ställa den ansvarige mot väggen” (Grekland).  ”Ett sexistiskt stolpskott” (Polen) ”En plojlåt som desperat vädjar efter publikkontakt men får noll respons” (Frankrike). ”Låten är så trög, på gränsen till orörlig”. (Italien). ”Sångaren snubblar på sin sura falsett” (Finland) ”Han är en insmickrande pajas med svag sångröst och risigt uttal” (Schweiz). ”Det låter som om Basim käkat för mycket Scooby snacks i denna kliché” (Danmark) ”Kommer grisar att börja flyga? Det är troligare än att denna urbleka ballad gör succé”. (San Marino)

   I en kommentar till Armenien anar Expressens recensent sanningen: ”att (sångaren) är topptippad av många oddssättare övergår mitt eventuellt klena Eurovisionförstånd”.

Sanningen är ju att det i Europa finns olika uppfattningar om vad som är bra eller mindre bra musik. Armenien nafsade länge efter Sveriges tredjeplats. Så tydligen var det många länder som uppskattade det bidraget.

Visst fick Armenien kompisröster av grannländer.

Men det får ju även Sverige.  

Varför vann inte favorittippade Sverige? Som vanligt menar tidningarna att ”i sista minuten” ändrades allt. ”Undo:s” försprång krympte dramatiskt.

Tydligen lyckades även Holland slinka förbi…        

 

 

Inga kommentarer: