tisdag 13 maj 2014

Nu är det rökt för Scania, kanske även för AstraZeneca!


Denna tisdag blev en mycket dyster dag.

Två lika olycksbådande nyheter.

Först att Pfizer inte ger sig; det kommer ett nytt ännu högre bud på Astra Zeneca.

Sedan om Scania - att en stor aktieägare, som sade nej till Volkswagens bud på Scania, nu har ändrat sig. Nejet har blivit ja.

Det senare innebär att Volkswagen har nått sitt mål, d.v.s. 90 procent av aktierna. Därmed är det kört för Scania.

    När det gäller Pfizer och AstraZeneca, är det möjligt att fortfarande hoppas; att AstraZenica besitter styrkan att fortfarande kunna stå emot. Men samtidigt är det tydligt Pfizer tycks vara beredd att satsa hur mycket som helst för att komma över det svensk-brittiska företaget.

   En av de högsta inom Pfizer kommer att grillas av det brittiska parlamentet. Han kommer att ge löften, försäkra att hänsyn ska tas till brittiska intressen. Den hänsynen går ut över Sverige. Tydligen har ingen inom Pfizer tänkt komma till Sverige! Både britterna och Pfizer betraktar tydligen AstraZenica som ett brittiskt företag. Det är illa!

   Men borde inte regeringen i Stockholm ta ett initiativ? Kräva att Pfizer redovisar sina planer också för oss? Södertälje råkar ju dubbelt illa ut; det blir neddragningar bland tjänstemän både på grund av Volkswagen och Pfizer. Men Pfizers neddragningar kommer framför allt att slå mot Mölndal/Göteborg.

Gör något, bästa svenska regering!  EU-valet behöver väl inte ta all er tid!

Inga kommentarer: