lördag 3 maj 2014

"Karlsson på taket" förbjuds i Ryssland!.

Följande hände på den tid då Sovjetunionen fortfarande fanns kvar, och Ingvar Carlsson var statsminister i Sverige. Han var på besök i Sovjet och skulle hålla ett tal inför en publik, som alldeles säkert bestod av medlemmar i det enda tillåtna partiet. När Ingvar Carlsson presenterades, hände något mycket ovanligt. Den annars så lydiga publiken blev orolig. Många viskade eller mumlade till varandra.: "Va, heter han verkligen Karlsson?!
Orsaken uppenbarades snart - det var "Karlsson på taket" som spökade! Denna barnbok av Astrid Lindgren hade blivit mycket populär i Sovjetunionen. Mötesdeltagarna hade hört den som barn eller läst den för sina egna barn. Det var för publiken helt fantastiskt att det fanns en statsminister, som faktiskt hette Karlsson!
Än en gång: Detta tilldrog sig på Sovjetunionens tid. Men trots att det handlade om en kommunistisk diktatur var  Karlson på taket översatt till ryska och utgiven.
Men Sovjetunionen upphörde att existera 1991 och under några år föreföll det forna imperiet gå mot demokrati. Men så kom Putin, och det tycks nu drabba barnboken "Karlson på taket". Nu finns det nämligen ett förslag om att förbjuda Karlsson. Boken är ju utländsk och inte tillräckligt "patriotisk"! Det hela kan ses som ett led i Putins politik att på nytt sovjetisera Ryssland. Putin kontrollerar tidningar och tv-kanaler. Han försöker få kontroll över internet och bloggvärlden. Den som kritiserar hans politik blir visserligen inte skjuten, men kan helt oskyldig dömas till långvarigt fängelsestraff. Att Putin ger sig på "Karlsson på taket" visar att han till och med är beredd att gå längre än vad makthavarna gjorde på Sovjetunionens tid.
   Men vi ska inte förhäva oss. Jag minns att det fanns en (självutnämnd?) "barnexpert" i Sverige som ville förbjuda Pippi Långstrump, eftersom boken kunde vara farlig för barn att läsa!

Inga kommentarer: