söndag 17 juni 2012

Den ofarliga vargen.

En djurskötare i Kolmården har dödats av en eller flera vargar.


Det inträffade är djupt tragiskt: Djurparken i Kolmården är berömd; den har varit ett uppskattat resmål för inte minst barnfamiljer.

De närmre omständigheterna kring den förfärliga olyckan är än så länge okända. Men Kolmårdens ledning och djurskötare är säkert kompetenta. Av just den anledningen kommer det inträffade att uppmärksammats och debatteras mycket.

I Sverige ökar antalet vargar, som lever som vilda djur. Det är ett resultat av riksdagens och regeringens vargpolitik. Dessutom trycker EU på med krav på att antalet vargar i Sverige bör öka ännu mer. Det tycker också Naturvårdsverket och organisationer inom naturvård och djurskydd.

Men den svenska opinionen är delad. I storstäderna finns en majoritet för att utöka den svenska vargstammen; motståndarna finns främst i regioner med varg och där meningen är att de skall bli fler.

De som har erfarenhet av vargar vill inte ha dem; de som i bästa fall har sett varg på bild eller i tv tycker om dem. Må vara att det är något förenklat att uttrycka sig så. Men människor som har vargen inpå knutarna (vilket storstadsbon inte har) har ofta dåliga erfarenheter av vargens besök. Värst är att vargen river får och andra djur, vars ägare får sina intäkter av djuren. Och vargen nöjer sig inte med att äta sig mätt på ett djur. Han tycks föredra att döda alla.

Försörjningsmöjligheterna i glesbygderna kan vara knappa. Glesbygdsbon kan därför känna sig överkörd och maktlös, när den urbana majoriteten, utan erfarenhet av vargar, driver igenom sin vilja.

Varganhängare har klart och tydligt deklarerat att vargen egentligen är ofarlig för människan. Jag hörde en sådan vargexpert säga att den som möter en varg endast behöver vifta med armarna och tjoa, så blir vargen rädd. Uppenbarligen tror de inte på gångna generationer erfarenhet och beskrivningar av vargen. Hade de verkligen utrotat vargen, om den varit helt ofarlig?

Som läsare av nyheter från bland annat Kaukasien, kan jag få uppgifter om människor, som angripits av varg och blivit allvarligt skadade. Är det bara skrönor?

Det skall bli intressant att följa den debatt, som nu måste dra igång. Hur kommer varganhängarna att förklara det som hände i Kolgården?
Genom att hävda att vargarna där är onormala, och att vargar i frihet är ofarliga?




Inga kommentarer: