måndag 25 juni 2012

Politiska inslag i fotbolls-EM

Nu är kvartsfinalerna i fotbolls-EM avgjorda. Grekland åkte ut i matchen mot Tyskland. I förhandsspekulationerna talades det om att den matchen hade politiska inslag. Det drogs paralleller till en VM-match mellan England och Argentina i skuggan av Falklandskriget. Nu sas det att grekerna hoppades att vinna, något som skulle ge dem någon form av kompensation för de oförrätter, som Tyskland gjort mot dem. Därför var de "taggade", beredda att kämpa mer än vanligt!
   Men det var inte tyskarnas bravader under andra världskriget,  som medierna syftade på. I stället handlade det om Greklands katastrofala ekonomi och hjälppaketen från EU, samt villkoren för att Grekland ska få lån. Omvärlden kräver att Grekland skär i sin överdimensionerade offentliga sektor, samtidigt som statens skatteinkomster måste stiga.
Villkoren är hårda, men finns det verkligen någon annan möjlighet? Alltför många greker tycks tro att det är Tyskland som vill tvinga på landet ett ok, som gör att landet går under. Därför eldar greker upp den tyska flaggan och Angela Märkels porträtteras iförd nazistuniform.
   Men i själva verket är det framförallt Tyskland som står för stödet till Grekland. Tyskland har Euro-zonens största ekonomi och får därför betala mest. Att detta skapar viss irritation bland tyskar är helt naturligt. "Vi har skött oss, och nu ska vi hjälpa dem som inte gjort det!"
   Om Grekland varit i Tysklands situation, hade säkert greker resonerat på samma sätt!
  Fotbollsmatchen blev inte den hatmatch .som en och annan hoppats på. Tyskland vann ganska komfortabelt. 

Inga kommentarer: