söndag 10 juni 2012

Var ligger Åland?"

”Var ligger Åland?”


Enligt ålänningar, boende i Sverige, kan de få den frågan..

Det betraktar de som ett av flera tecken på att Åland håller på att marginaliseras.

Själv tror jag att okunnigheten om var Åland ligger snarare sammanhänger med den svenska ”flumskolan”, som inte uppskattade att elever hade kunskaper. Men det hindrar inte att Ålands situation i dag är osäker, något som kan grumla firandet av öns självstyre, som äger rum just nu.

En ny trend på Åland är att alltfler ungdomar föredrar att förlägga sin högre utbildning till Sverige. Då är naturligtvis risken stor att de inte återvänder till Åland, när de är färdigutbildade. Därmed förlorar Åland – och Finland - kvalificerad arbetskraft.

Ett annat problem är ställningen för de svensktalande i Finland. Deras andel av totalbefolkningen har minskat oavbrutet under många år. Hittills har svenska språket haft ställning som riksspråk, vilket har inneburit att svenska varit obligatoriskt ämne i skolan. Men allt fler finskspråkiga elever ser svenskan som ett onödigt tvång (”tvångssvenska”) och föredrar att tala engelska med svenskspråkiga. Det märks både bland hockeyspelare och politiker. Det senare innebär att vid överläggningar mellan nordiska ministrar kan det numera vara nödvändigt att tala engelska.

Efter första världskriget och ryska revolutionen uppstod en tvist mellan Finland och Sverige om Åland. Ålänningarna föredrog att tillhöra Sverige, något som Finland motsatte sig. Finland fick stort stöd av finlandssvenskar, som inte bodde på Åland. De framhöll att Åland utgjorde ett viktigt stöd för svenska språkets ställning i Finland.

Frågan avgjordes genom internationell skiljedom till Finlands förmån. Finlandssvenskarnas ståndpunkt uppmärksammades av beslutsfattarna.

Men vad händer om svenska språket så småningom ”dör ut” på fastlandet och svenska endast talas på Åland?


Kan det leda till en ny konflikt mellan Sverige och Finland?





Inga kommentarer: