lördag 30 juni 2012

Högervridningen i USA,




Det är lätt få intrycket att amerikanare inte har klart för sig att världen har förändrats, sedan dom, ovilliga att betala skatter, gjorde uppror mot den engelske kungen. Alltför många tror att statsmakten är onödig. Om bara varje man får göra som han vill, utan inblandning ovanifrån, så blir det bäst för alla. Och skydda sig mot bovar och banditer gör han med sin bössa, som han naturligtvis ska ha rätt att använda.
   Stämningar av detta slag ledde till att ”Tea-party”-rörelsen skapades. Anhängarna har lyckats sätta sin prägel på republikanerna, som idag har tagit ett kraftigt kliv åt höger.
Det har märkts i kongressen, där samarbete mellan republikaner och demokrater har varit nästan omöjligt.
   I höst är det presidentval och kampanjerna har redan dragit igång. Det kan bli den otrevligaste valrörelsen i USA:s historia. Republikanska bråkmakare (säkert positiva till ”Tea-Party”) har i organiserade former stört demokraternas valmöten. Tyvärr svarade demokrater med samma mynt. Men då gick deras  partiledningen ut och uppmanade dem att sluta med galenskaperna.
Men hur reagerade republikanernas ledare? Tja, deras presidentkandidat, Mit Romney sa: "Vi har ju yttrandefrihet i USA.” Jo, visst har ni det, mr Romney. Men i en demokrati ska det också finnas mötesfrihet, och det är den som nu är hotad av republikaner. 
Om partiet fortsätter på den inslagna vägen, kan resultatet komma att likna det som hände i Tyskland under mellankrigstiden, då nazister och kommunister höll på att störa varandras möten, och många dog under kravallerna. 
Är det så ni vill ha det?   

Inga kommentarer: