söndag 10 juni 2012

Skolavslutning i kyrkan?

Även i år blir det på sina håll bråk om att hålla skolavslutningen i kyrkan


Förra året blev det protester mot beslut att inte lägga skolavslutningen i kyrkan. Ibland skedde detta efter det att icke-kristna föräldrar vänt sig mot att deras barn måste vistas i en kyrka, men ibland var det kommunen som tog initiativet till att säga nej av hänsyn till icke-kristna elever, vilket i sin tur ledde till protester från svenska föräldrar.

I år kom det anvisningar från skolverket, som menade att det var möjligt hålla skolavslutningen i kyrkan, eftersom det är en gammal tradition. Men det är rektorn, som ska bestämma vad som skall sägas i skolan. Och tydligen är det inte meningen att prästen skall få välsigna besökarna.

Men det budskapet har också lett till protester, inte minst från präster, som hävdar att det naturligtvis är Svenska Kyrkans ämbetsutövare, som i sista hand har rätt att bestämma vad som skall sägas i en kyrka. Bråket har gjort att flera präster inte vill tjänstgöra under planerade skolavslutningar i kyrkan. Minst en har tagit semester den dagen.

Egentligen är detta bråk helt onödigt. De icke-kristna elever, som påstås ta illa upp av att vistas en stund i en kyrka, är i allmänhet muslimer. De (och deras föräldrar) borde veta att både kristna och muslimer (liksom judar) är ”Bokens folk”. Mycket är gemensamt: Skapelseberättelser, paradiset, förkunnare (t.ex. Abraham, som muslimerna benämner Ibrahim)

När en präst läser välsignelsen, uttrycker han ju endast sin förhoppning om att det ska gå bra för åhörarna. Kan någon tycka illa om det?

Jag skulle föredra att det blir obligatoriskt för muslimska elever att besöka kyrkor och att kristna får se insidan på en moské. Det bidrar till integration och gör det lättare för kristna och muslimer att förstå varandra.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Det hela är väldigt enkelt. Konfessionella inslag får inte förekomma på obligatorisk skoltid. Om avslutning hålls utan förkunnandet av religiös propaganda så kan kyrkan användas som lokal. Att besöka en kyrka ses inte av de flesta av oss som en konfessionell handling i sig.
Om kyrkan kräver lagbrott så kan inte kyrkan användas. Skollagen har kommit till i demokratisk ordning.
Barn ska inte tvingas på religion på obligatorisk skoltid. Svårare än så är det inte.

Göran Wassenius sa...

Tack för kommentaren även om jag inte håller med dig!
Ingen tror väl att en präst under skolavslutningen försöker få muslimska barn att konvertera?
Och nog har vi lättare för att förstå varandra om vi håller kontakt med varandra, t.ex. genom att besöka varandras kyrka eller moské