onsdag 6 juni 2012

Varför ska staten subventionera Stockholms turism?

Några regioner i Sverige har fått statliga bidrag, som ska gå till den egna turismen. Syftet är att regionen skall bli mer attraktiv för turister.
   Tanken är utan tvekan god. Även i Sverige har turism blivit en näringsgren, som drar in mycket pengar.
   En av bidragstagarna är Bohuslän; en annan är Åreregionen. Vidare får Stockholms skärgård pengar, men inte Gottland.
Hur har beslutsfattarna kunnat göra den prioriteringen? Turism är A och O för Gottland. Men på vintern är den stora ön en utpräglad glesbygd – med glesbygdens alla problem. Därför är det viktigt att få fler turister under vinterhalvåret, så att fler gottlänningar kan få jobb året runt. Bidraget från staten hade kunnat bli ett steg i den riktningen.

   Men i stället blev det Stockholms skärgård. Det är svårt att förstå!
  Stockholmsregionen får ju hur mycket gratisreklam som helst. Utländska turister kommer till Stockholm för det är det enda de sett av Sverige (tidningar, tv). I våra inhemska satsningar på utländska turister är också Stockholm prioriterat. Och de utländska besökarna guidas snart till kajerna, där båtarna till skärgården avgår. Nej, Stockholm med skärgård behöver inga extrapengar för turismen!

När jag i dag (nationaldagen) lyssnade på lunchekot, fick jag ett bra exempel på hur gynnat Stockholm är, när det gäller möjligheterna att locka till sig besökare. Ekot ville naturligtvis belysa, hur svenska folket firar vår nationaldag. Därför begav man sig till – Solna. Där hade kommunen fått Kungliga Operan med hovkapellet att ställa upp för Solnas nationaldagsfirande.

Hur många andra kommuner i vårt land skulle lyckas med det?

Extrapengarna till turism borde ha gått till Gottland!



 

Inga kommentarer: