tisdag 29 april 2014

Nytt "avslöjande" av Ekot.

Än en gång har Sveriges Radios Ekoredaktion kommit med avslöjanden om hur svenska ambassaden i Schweiz har försökt att påverka schweiziska politiker till att säga ja till att köpa vårt svenska flygplan JAS. I dag har både Ekot och "Studio Ett" rapporterat om vad som hänt. Ingen tvekan  om att Ekoredaktionen är stolt över sin insats!
   Men hur gick det till när detta avslöjande gjordes? Inte har väl medarbetare på Ekot tagit sig in i regeringskansliet och lyckats komma över sekretessbelagda handlingar. Nej det måste ha gått till som förra gången de kom med ett "avslöjande" - också det om försök att påverka Schweiz i JAS-frågan. Förmodligen har någon kommit till Ekot med dokumenten. Ekots insats begränsar sig således till att ha tagit emot dem och i sändningar ifrågasatt den svenska ambassadörens uppträdande.
   Men de som bjudits in till programmen för att yttra sig eller diskutera denna fråga var inte särskilt upprörda. En vanlig ståndpunkt var att svenska ambassader skall göra allt för att hjälpa svenska företag utomlands. Så ambassadören gjorde inget anmärkningsvärt!
Det fanns dock bland de inbjudna ett undantag - Göran Greider. Han lider av ett syndrom, som är vanligt bland kulturjournalister, att göra tvärsäkra uttalanden i frågor, som de egentligen inte vet ett dugg om.
   Även om ambassadören i Schweiz inte kan anklagas för att ha överträtt sina befogenheter, kommer Ekots "avslöjande" att kunna skada Sverige. Snart är det folkomröstning om JAS i Schweiz, och "nejsidan" (de som uppmanar schweizare att rösta nej till JAS) kommer naturligvis att försöka använda sig av Ekots "avslöjande". Ekot kan alltså ha bidragit till att nej-sidan vinner. Då blir det ingen order från Schweiz för Saab.
   Säkert jublar också Saabs konkurrenter, som förlorade kampen om Schweiz. (Säkert uppvaktade en del av dem schweiziska politiker minst lika intensivt som den svenske ambassadören!)  De får nytt hopp nu. För så småningom kommer ändå Schweiz att behöva inhandla nya flygplan, och då får de en ny chans. Men Saab och Sverige kommer förmodligen att vara handikappade av "avslöjandet".
   Journalisterna på Ekot kan känna sig stolta. Kanske har de satt stopp för en för Sverige bra affär. Nu blir varje nytt flygplan dyrare, eftersom de skall tillverkas i färre exemplar.  Kanske måste några  jobbare på Saab sägas upp.
  

Inga kommentarer: