torsdag 24 juli 2014

Är alla svenskar rasister?


Hans Andersson, mångårig kommunpolitiker i Åtvidaberg, berättar i en artikel i Aftonbladet att han har avgått från posten som kommunfullmäktiges ordförande. Han har gjort det i protest mot Migrationsverkets agerande gentemot Åtvidaberg. Han menar att den demokratiska processen är satt ur spel, när ett statligt verk kan och får behandla en kommun på det sätt som skett i Åtvidaberg.

   Via mejl meddelade Migrationsverket med endast två dagars varsel att cirka 200 flyktingar skulle flytta in i ett nedlagt hotell. Inget samråd skedde med kommunen, som ställdes inför fullbordat faktum.

   Att hotellet redan var uthyrt till ortens ”anrika och omhuldade fotbollsförening” (ÅFF) bekymrade inte Migrationsverket. ÅFF åkte ut på gatan trots ett giltigt hyreskontrakt.

   Dessutom samarbetar Migrationsverket med Bert Carlssons Jokarjo AB, som hyr ut hotellet till Migrationsverket. Hotellet ägs av en privat entreprenör, som samtidigt hyrt ut hela byggnaden till både Migrationsverket och ÅFF. Det finns alltså ett antal mellanhänder, som kan ta hand om skattebetalarnas pengar.

  Hans Andersson anser sig inte kunna vara med i detta smutsiga spel och föredrar att avgå.

Men ”för säkerhets skull” vill han tillägga att hans ställningstagande inte har något med rasism att göra. Det handlar i stället om bristen på demokrati: att det kommunala parlamentet måste ha inflytande över åtgärder, som starkt påverkar kommunen och dess invånare.

  I artikeln motiverar han utförligt sin kritik mot Migrationsverket, och hans argument är starka. Men ändå misstänker han att han kan bli utsatt för beskyllningar om rasism.

Hans är därför ett utmärkt exempel på hur lätt det är att bli anklagad för det.      

   Egentligen borde begreppen ”ras” och ”rasism” inte användas i detta sammanhang. Rasläror var aktuella på Hitlers tid och borde förpassas till någon historisk skräpkammare. I dag handlar det i stället om fördomar och negativa attityder till grupper av olika slag, t.ex. flyktingar, invandrare. Eller etniska grupper som romer. 

   När miljöpartiets Åsa Romson talade i Almedalen uttryckte hon fördomar mot grupper av ett helt annat slag: Hon vände sig mot ”vita heterosexuella” och ”medelålders män”, ”köttätare” och bilister. Tyvärr är jag något osäker på hur hon menade.  Talar hon om fyra olika grupper? Eller menar hon att alla medelålders män är köttätare och bilister?  Helt säkert har hon en mycket negativ inställning till köttätare och bilister. Det är otrevliga varelser, som förstör för oss andra!

   Eftersom Åsa Romson uttryckte sig på det sättet, är det ingen tvekan om att hon hyser fördomar mot grupper, som utgör en stor del av Sveriges befolkning.

Det gör i än högre grad Gudrun Schyman, som kanske är tillbaka i riksdagen efter valet i september. För några år sedan föreslog hon en särskilt skatt på män med motiveringen att män är mer brottsliga än kvinnor. Alltså, alla män skulle betala den skatten.

I sak har hon rätt, brottsligheten är högre bland män. Men alla män begår inte brott. Totalt oskyldiga män skulle drabbas, och kvinnor, som begår brott, skulle slippa undan den skatten.

Gudrun Schyman är ju infödd stockholmare, och vad skulle hon säga om förslaget att ta ut en särskilt skatt på alla stockholmare eftersom huvudstaden varit överrepresenterad i brottsstatistiken?

Det skulle vara lika fel med en stockholmsskatt som med en mansskatt!

En intressantare fråga är att det skett viss utjämning mellan män och kvinnor, när det gäller brott. Det skulle ju kunna tyda på att män inte är mer brottsbenägna från födseln utan att överrepresentationen sammanhänger med att pojkar och flickor inte uppfostras på samma sätt.

Tydligen är det så att alla människor har fördomar; vilket dock inte innebär att alla är rasister – ett begrepp, som inte borde användas.     

  

Inga kommentarer: