lördag 19 juli 2014

Tolkarna från Afghanistan: Skandal utan slut!

Det handlar om de tolkar som riskerat sina liv genom att arbeta som tolkar för den svenska kontingenten i Afghanistan.

”Problemet är löst”, sa försvaret i våras. Tolkarna skulle få uppehållstillstånd som kvotflyktingar. Det lät ju bra, men det visade sig inte vara riktigt. Det var bara de tolkar, som fortfarande var anställda, som kunde bli kvotflyktingar. De som avslutat sin anställning kunde försvaret inte göra något för, trots att många av dem riskerade livet för att ha varit i svensk tjänst. Sådant håller talibanerna reda på!

  Några f.d. tolkar har riskerat livet genom att försöka ta sig till Sverige och söka asyl efter ankomsten. De har gjort det på uppmaning av försvaret. Några har vänt sig till svensk ambassad i grannländer till Afghanistan – också det på rekommendation från försvaret. Men det enda de fick veta var att ambassaden inte kunde ta emot någon asylansökan.

   Nu har, enligt Aftonbladet, två svenska advokater, som företräder ett 20-tal tolkar, gjort en anmälan till JO.

   Nog är denna historia både sorglig och märklig. Sverige är så generöst att vi som enda land kan gå ut och lova att syriska flyktingar efter att ha lämnat in sina asylansökningar kan få permanent uppehållstillstånd direkt. Men vi struntar i afghanska tolkar, som riskerat sina liv för Sverige.     

Inga kommentarer: