onsdag 2 juli 2014

Storsatsningen på infrastrukturen: Inte ett öre till glesbygden!


I dag presenterade Alliansen sin storsatsning (minst 140 miljarder kronor!) på förbättringar av infrastrukturen.

Det ska byggas 100000 nya bostäder. De flesta i Stockholm, 78000. Det borde innebära att övriga 22000 ska gå till den del av Sverige, som inte ligger i Stockholm. Men troligen är det endast Göteborg och Malmö, som ska få det som blir över, när Stockholm fått sitt.
Hur reagerar glesbygdskommunerna på det?

   Dessutom ska tunnelbanan i Stockholm byggas ut för minst 19,5 miljarder kr. Det är enligt regeringen nödvändigt, eftersom Stockholms befolkning kommer att öka till 2,6 miljoner 2030.

   Egentligen är dessa uppgifter inte något nytt. Det mesta har presenterats tidigare. Nytt är däremot att Alliansen kommit överens om att satsa på s.k. snabbtåg, som på egen banvall kommer upp i mer än 300 km i timmen. Men flera utredningar har visat att sådana tåg inte kan bli lönsamma i Sverige!Vi är ett alltför glest befolkat land. Om det ändå ska satsas på snabbtåg, kommer det, ganska säkert, endast handla om linjer som går mellan storstäderna: Det kan bli en linje Stockholm-Göteborg och en Stockholm-Malmö.

   Det hade varit bättre att lägga pengarna på existerande linjer, där det ju finns många brister att rätta till!

   Tydligen är det så att av denna gigantiska satsning på infrastrukturen kommer inte ett enda öre att gå till Sverige utanför storstäderna!  

Inga kommentarer: