lördag 26 juli 2014

Mannen som gjorde slut på det kalla kriget är död.


Vem var det som såg till att det kalla kriget tog slut? Många (inte minst i USA) brukar nämna president Ronald Reagan. Han drog i gång en upprustning; Sovjet försökte följa med – men överansträngde sig med följden att ekonomin kollapsade. I USA nämns också en ledamot av kongressen, som genom att ordna vapensändningar till gerillan i Afghanistan gjorde det möjligt att skjuta ned sovjetiska helikoptrar, varigenom de ryska soldaterna körde fast i Afghanistan. Den gerillan blev kärnan i talibanerna, som kom att ge USA stora besvär…

    Den som framför allt nämns som avslutare av det kalla kriget är nog Michael Gorbatjov. Han fick ju Nobels fredspris för sina insatser. Gorbatjov fick tidigt klart för sig att Sovjetunionen förvandlats till en koloss på lerfötter och att stora reformer var nödvändiga. En förutsättning för att lyckas var att det kalla kriget tog slut och att i stället vänskapliga relationer med USA och övriga västvärlden inleddes.

 Vid sin sida hade han en man, som till 100 procent var av samma uppfattning. Hans namn var Eduard Sjevardnadze, född i Georgien. Gorbatjov hade lärt känna honom under 1950-talet.

   När Gorbatjov inledde sitt reformarbete, vände han sig till sin gamle vän, som han litade på och gjorde honom till utrikesminister, trots hans dåliga språkkunskaper, något som väckte uppseende.

   Som utrikesminister genomförde ”Silverräven” (det var Sjevardnadzes smeknamn) stora förändringar. Han sa att ”det är dags att inse att varken socialism eller god grannsämja och inte heller respekt kan skapas av bajonetter, stridsvagnar eller blod”. Han hämtade hem Röda Armén från Afghanistan, inledde nedrustningsavtal med USA och stöttade ett enat Tyskland. Han menade att endast vänskap med Väst kunde förhindra underutveckling och isolering.

Trots sina dåliga språkkunskapar skapade han vänskapsband med västliga ledare.

För Silverräven var det inte otänkbart att Sovjetunionen sökte medlemskap i Nato.  

   När Gorbatjov 1990 sviktade och började ge efter för konservativa krafter, höll Silverräven emot. I ett tal varnade han för en ny sovjetisk diktatur. Gorbatjov förblev tyst, så Silverräven avgick.

   Efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 återvände han till Georgien, som befann sig i kaos. Han blev president, och lyckades få stopp på stridigheterna, men utsattes för flera mordförsök. Till sist blev han avsatt i den s.k. ”rosa revolutionen”.

 Han avled den 7 juni 2014.

Inga kommentarer: