torsdag 30 mars 2017

Äntligen hände något positivt för EU!

Det har – trots allt - till sist inträffat något positivt för Europeiska Unionen, nämligen utgången av det nederländska valet!
Det blev i praktiken en klar seger för premiärminister Mark Rutte, trots att hans parti förlorat platser i parlamentet. Men hans motståndare led än större nederlag, framför allt Geert Wilders, han som bl.a. vill förbjuda Koranen.
Ruttes seger berodde inte minst på Turkiets president och hans vanvettiga attacker på Nederländerna. Följden blev att stödet för Rutte växte. Väljarna slöt upp kring sin president. Och den avslutande tv-debatten blev en klar seger för Rutte. När Geert Wilders krävde att den turkiske ambassadören skulle utvisas, svarade Rutte:
”Det är det som är skillnaden mellan att twittra från soffan och att leda ett land.”
I Tyskland gläder sig Angela Merkels över att Rutte blir kvar.  Han har varit en viktig bundsförvant.
Wilders nederlag beror främst på att han varit ganska osynlig under valrörelsen. Han har bedrivit valkampanjen på sin mobil och haft föga kontakt med väljarna.
Men faran är inte över! En ny flyktingkris – och han är tillbaka.
Och visserligen är valresultatet också ett bakslag för Le Pen i Frankrike, men hon kan fortfarande bli Frankrikes president. Franska väljare har accepterat att hennes parti existerar, även om de inte röstar på det. Wilders var däremot inte allmänt accepterad.
Wilders misslyckande kan (förhoppningsvis!) ha viss effekt på opinionen i Tyskland och drabba populistpartiet ”Alternativ för Tyskland” (AFD). Det partiet har uppenbarligen gått tillbaka på grund av att Donald Trump blev USA:s president.
Geert Wilders fick inte något gehör för sitt krav på att Nederländerna skall lämna EU. Men även där har EU:s popularitet dalat. Det bör EU begrunda efter att ha firat Geert Wilders misslyckande!

   

Inga kommentarer: