söndag 5 mars 2017

Charlotte Kallas brutna skidstav

Det var nog många tittare, som skrek högt, när Charlotte Kalla fick sitt stavbrott i damernas tremil. Allt såg lovande ut. Det återstod endast två km, och Charlotte var hur pigg som helst. Hon hade lyckats ta ryggen på suveräna Marit Björgen men hade också legat längst fram och dragit. Vi var nog många som hoppades på ny medalj för Charlotte och Sverige. Men så gick hennes vänstra skidstav sönder! Vi var nog många som skrek högt…
Det har varit många stavbrott under skid-VM. Jag har svårt att förstå det.  Som f.d. vanlig motionskidåkare har jag många gamla skidstavar i förrådet. De förefaller stryktåliga. Men Charlotte sa om sitt brott: ”det bara small till, när jag försökte trycka till”. Något sådant skulle knappast kunna hända nu med mina gamla stavar! Gör man numera skidstavarna alltför tunna för att hålla nere vikten?
Men det finns andra förklaringar till stavbrotten: masstarterna. Omkring 1990 var det sällsynt med masstarter under skid-VM. Starterna var individuella. Skidåkarna släpptes iväg en och en. Det var en minuts mellanrum mellan varje start. Visst finns de individuella kvar, men masstarterna dominerar, vilket leder till att risken för skador på både stavar och skidåkare ökar på grund att det blir trängsel, dåligt humör och stress.  Om damernas tremil genomförts med individuell start, så hade både stavar, skidor och skidåkare klarat sig bättre.
Men varför har masstarterna blivit vanligare? Förmodligen är de billigare än masstarterna. Men det sammanhänger framför allt med de stora tv-kanalernas expansion. Det går att tjäna stora pengar på tv-tittarnas behov av underhållning. Och tv-producenterna upptäckte snart hur lönande det kunde vara att direktsända idrottstävlingar. Men det visade sig att tv-tittare utanför de nordiska länderna hade svårt att förstå de individuella starterna. I varje fall blev de inte tillräckligt intresserade av att titta på dem. Däremot fanns det sedan länge masstarter på kontinenten, t.ex. inom cykelsporten.tv-bolagen började därför framföra önskemål om masstarter vid viktiga skidtävlingar. De nordiska idrottsförbunden hade svårt tacka nej, eftersom de kunde förlora pengar på att göra så.
Under senare år har jag sett åtskilliga skidåkare  masstarta. Och mycket påminner om cykelvärlden. Där bevakar deltagarna varandra efter starten, Det händer inte mycket. Dock kan spurtpris vara inlagda Men när det bara återstår minuter kan det bli fart!
Även under detta skid-VM, har jag några gånger tyckt att det haft likheter med cyklisternas värld.
 

          

Inga kommentarer: