tisdag 14 mars 2017

IS-krigare mutar sig ut och är tillbaka på slagfältet.

Enligt tidningar, radio och tv håller IS (Islamiska Staten) på att besegras. Soldaterna drivs tillbaka, tillfångatas eller försöker gömma sig. Men medierna uppmärksammar inte på samma sätt att många heliga krigare kan vara tillbaka på slagfältet efter några dagar. De blev visserligen avväpnade och möjligen inlåsta över natten,, men sedan lyckas många bli frisläppta.  Hur kan det vara möjligt?
Svaret kan formuleras i ett enda ord: Korruption.
En borgmästare berättar om hur IS-medlemmar återvänder till hans lilla stad och att han utsatts för dödshot. Även  al-Qaida försöker återetablera sig i områden. Denna konkurrent till IShar tidigare haft visst stöd. Säkerhetsstyrkor anklagas för hämndattacker, något som kan öka motsättningarna. ”Vi är mycket oroliga för att vi kommer att hamna på ruta ett”, säger en talesperson för al-Anbars provinsiella råd. Även han har märkt att IS-medlemmar börjat komma tillbaka.
De irakiska befälhavare som leder insatserna klagar över att de inte har tillräckligt kompetenta styrkor för att kunna försvara de återerövrade områdena. De reformerade polisstyrkorna präglas av korruption, och styret ligger i händerna på kroniskt svaga institutioner. I al-Ramadi, en provinshuvudstad, utropade regeringen för ett år sedan seger för säkerhetsstyrkorna, men många hävdar att millitanterna håller på komma tillbaka.
Vid kontrollstationerna väntar bilar på att släppas in eller ut. Invånare, som har passerkort från Iraks inrikesministerium och som inte är efterlysta, får passera fritt. Men tjänstemän säger att det är lätt att komma över dessa kort, och det gör staden öppen för attacker, eftersom militanterna enkelt kan röra sig in och ut i staden. Kortet kostar endast 25000 dinarer på svarta marknaden (20 dollar). En överste tillägger att många av de soldater som gripits snart är tillbaka ute på gatorna, eftersom vittnena inte vågar vittna mot dem.
En talesperson för polisen medger att det finns korruption vid kontrollstationerna, men utan bevis på att de krigat för IS, måste de friges. Han förnekar att polisen tar emot mutor, men många är av annan uppfattning. ”Det är en cancersvults i rättsväsendet.
En domare, Al Fadhawi medger att gripna krigare kunnat muta sig ut.
  Det händer också att enskilda personer tar saken i egna händer och skjuter IS-krigare, ibland efter att ha konsulterat sin klanledare. En moder, vars son anklagats för att ha verkat för IS försökte få honom fri . Det kunde sonen bli – men det skulle kosta 20000 dollar. Kvinnan trodde att hon kanske skulle kunna skrapa ihop 1500 dollar. Polisens ursprungliga erbjudande låg på 35000 dollar.

”Om du har pengar, kan du komma undan med vad som helst”, säger hon

Inga kommentarer: