fredag 3 mars 2017

Assange, wikileaks - och anklagelserna för våldtäkt

Det har varit ganska tyst om Julian Assange, han som grundade Wikileaks och efter ett besök i Stockholm av två svenska kvinnor anklagades för våldtäkt eller i varje fall försök till det. Han hade fortsatt till London, där han fastnade på Ecuadors ambassad. Eller rättare sagt: han var tvungen att söka asyl där för att inte bli gripen av brittiska myndigheter och överlämnas till Sverige. Om så skulle ske, är han övertygad om att Sverige skulle skicka honom vidare till USA, och där skulle han ganska säkert riskera bli dömd till livstids fängelse för sina läckor.
Under sitt kortvariga besök i Stockholm lyckades han bli bekant med två kvinnor. Han hade hållit ett föredrag om sin verksamhet, och det var väl ganska naturligt att det imponerade på åhörarna. Några ville tydligen fortsätta bekantskapen direkt efter föreläsningen. Det slutade illa.
Men i London bestämde sig Ecuador för att ställa upp för Assange genom att ge honom asyl. Anklagelserna om våldtäkt betraktades som ett amerikanskt knep för att smutskasta en kraftfull kritiker. Ecuadors president stärkte sin ställning på hemmaplan.
                             Men nu har läget förändrats. Ecuador har börjat tröttna på gästen Assange. Oppositionsledaren Guillermo Lasso säger öppet att de vill ha bort honom, om de vinner i presidentvalet. Det börjar bli för dyrt att ha honom på ambassaden. ”Vi kommer vänligen att be            
senor Assange att lämna ambassaden inom 30 dagar.” Och även regeringspartiet uttrycker sig på liknande  sätt, även om man där kan tänka sig att ge honom en något längre frist.

Kanske blir det trots allt en rättegång om våldtäkten. Det kommer i så fall att bli en tillställning som kommer att locka medier över hela världen till Stockholm.  

Inga kommentarer: