torsdag 30 mars 2017

Hur är situationen för flyktingar på Balkan 2017?

Sedan EU lovat Turkiet miljarder för att hindra migranter att ta sig till Europa har antalet migranter som lämnat turkisk kust  minskat drastiskt, från 70000 i januari 1916 till 1500 i jan. 2017. En orsak är faktiskt kraftåtgärder mot den turkiska smugglingsindustrin.
                          
                      Antalet flyktingar som reste genom Turkiet ökade kraftigt 2015, främst för att smugglarna kunde operera ostraffat, men också för att det var enkelt för syriska flyktingar att nå Turkiet från Syrien, Jordanien och Libanon. Syrier i Amman och Beirut kunde flyga till Turkiet utan att behöva ansöka om visum. Syrier behöver nu visum för att komma in i Turkiet, och gränsen kontrolleras hårdare.
                          Turkiet har världens största flyktingsbefolkning. Fler än 2,5 millioner är syrier. Några av dem skulle kanske kunna ta sig till Grekland, men situationen för flyktingar är där värre nu än hur det var 2015. Den humanitära korridor som användes av flyktingar för att ta sig från Grekland till Tyskland med buss och tåg stängdes i mars 2016.
                          Men detta stoppade inte migrationen helt. Över 25000 personer tog sig på egen hand genom Balkan förra året, något som visar att det är möjligt att hejda migrationen men svårt att göra det helt och hållet. Men det resulterade i att tusentals asylsökande fastnade i Grekland, där de lever under eländiga förhållanden. Många skickas till fångläger på öar i Egeiska havet. 
                   
                     Oavsett vad Erdogan kommer att göra är Grekland mindre lockande för syriska flyktingar i dag.  Många skulle kunna flytta. Men de känner att det är meningslöst att ta sig därifrån. De ser ingen mening med att sitta fast i Grekland.
                           En smugglare år dock hoppfull. Det var det enorma antalet migranter 2015 som tvingade europeiska länder som Makedonien att skapa Balkanrutten. Han utesluter inte att det kan hända igen. En lika stor ny flyktingvåg till Grekland kommer enligt honom att tvinga balkanländer att öppna sina gränser.


.    

Inga kommentarer: