lördag 4 mars 2017

Har organisaionen Muslimska Brödraskapet inflytande i Sverige?

Terrorexperten Magnus Norell har skrivit en rapport, som beställts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Den skulle ge exempel på islamistiskt inflytande på organisationer i Sverige. Men den har redan utsatts för stark kritik av  tjugotalet religionsvetenskapliga forskare. Dom sågar utredningen jäms med fotknölarna (jag kan inte låta bli att misstänka att i varje fall några av dem anser att utredningsuppdraget borde ha gått till dem och inte till Magnus Norell)
I sitt svar skriver Norell att flera stora muslimska organisation bygger upp ett parallellt samhälle med antidemokratiska värderingar och att de är kopplade till den islamistiska rörelsen Muslimska Brödraskapet.  
 Bland kritikerna finns Jan Hjärpe och Eli Göndör, som menar att rapporten ”ej är trovärdig”. Emin Poljarevic (Uppsala universitet) betraktar den som ”undermåligt arbete”. Norell invände: Har de rökt på innan de läste den? Han anser att det han tagit upp är välkända fakta.
Och ingen tvekan om att det finns fakta. För några år sedan ägnade jag organisationen Sveriges Unga  Muslimer viss uppmärksamhet. Ingen tvekan om att den gav uttryck för åsikter som inte hör hemma i en västerländsk demokrati.  Sveriges Unga Muslimer (f.d. ministern Mehmet Kaplan satt i dess styrelse i flera år) propagerade för muslimsk särlagstiftning. Det skulle innebära rätt för muslimer att stifta lagar, som skulle gälla för alla muslimska minoriteter i Västeuropa. Sveriges Unga Muslimer publicerade också en bok, Kvinnan i Islam och i den stod det bland annat att mannen i ett äktenskap har rätt ge hustrun ett slag ”för att få henne att upphöra med sitt oresonliga beteende."(Men det stod ingenting om kvinnans rättigheter om mannen är oresonlig!) Ingen tvekan om att en sådan lag skulle strida mot svensk lagstiftning. 
Och det är lika självklart att en stat inte kan ge etniska minoriteter rätt att införa lagar som skulle komma i konflikt med gällande lagstiftning.  

Muslimska brödraskapet är en organisation, som har anhängare och inflytande i de flesta muslimska länder.  Det är inte enbart en gissning att misstänka att Sveriges Unga Muslimer haft kontakter med den organisationen.
Men jag är söker på att en stor majoritet av Sveriges muslimer inte vill ha något att göra med Muslimska Brödraskapet.

Inga kommentarer: