fredag 24 mars 2017

Om Song Contest: Den internationella juryn bör få vara kvar!



Det blir alltid turbulens när det har röstats om vem som ska sjunga för Sverige i Eurovision Song  contest .
I år handlade  missnöjet framför allt om den internationella juryn, som sades ha berövat svenska folket  på segern. ”Folket” ville att Nano skulle vinna, men det gjorde i stället Robin på grund av ”alla utlänningar” i den där juryn! Och varför ska röstande från Malta och Israel ha rätt att bestämma över "Folket” ?
Att även journalister kritiserade eller dömde ut den internationella juryn var något överraskande. De borde ha klart för sig att resultatet inte alltid blir lyckat, när vinnarlåtar ska utses genom ”folkomröstningar”. Ibland blir det rena katastrofen….
Kom ingen journalist ihåg vad som hände när århundradets bästa schlager skulle utses  i en ”folkomröstning" i Sverige? Alla schlagers från 1900-talet fick delta.
Det vinnande bidraget blev ”När ljusen ska tändas där hemma”. Yngve Stoor stod för musiken. Men när segraren skulle intervjuas i Sveriges Radio var han ganska generad. Han var helt medveten om att hans verk inte höll någon högre kvalitet.
Här är vers ett och två:
Var gång skymningen stilla sig sänker,
mina tankar till hemmet då går.
Och jag ler fastän hjärtat det gråter,
när mot kvällen jag hemlängtan får.

Och när ljusen skall tändas därhemma,
uti drömmen jag åter är där.
Hemmets ljus skall väl aldrig jag glömma,
ty det minner om dem jag har kär.

Detta är knappast något för Song Contest av idag!
Men sentimentala tongångar med hyllningar till hembygden var länge mycket populära i Sverige.

Den internationella juryn bör inte skrotas! Den fyller en viktig funktion, att se till att segraren i uttagningen inte är alltför svensk. Arrangörerna är inte i första hand ute efter att hitta den låt som uppskattas mest av "Folket" utan den som har störst chans att hamna i topp i finalen. 

Första gången Sverige deltog i Song Contest var det Alice Babs som sjöng och hon blev fyra. Men sedan gick det sämre. Sverige parkerade i bottenskiktet gång på gång. Men det kunde ha vänt ordentligt, när Owe Thörnqvist inför uttagningen 1962 dök upp med sitt verk ”När min vän”, som Monika Zetterlund skulle sjunga. Det var en fantastisk melodi, som passade henne perfekt. Men de svenska arrangörerna hade bestämt att nu skulle det folkomröstas igen och då blev ”När min vän” bara tvåa. Vann gjorde i stället ”Sol och vår”, en ordinär svensk schlager av det slag som världen utanför Sverige inte röstar på. Det gjordes försök att få Inger Berggren (som skulle sjunga "Sol och vår") att överlåta förstaplatsen till Monica, men det gick hon naturligtvis inte med på. Så Monica fick inte chansen sjunga När min vän… och i vanlig ordning hade Sveriges bidrag inte en chans.  
Men året därpå fick Monica sjunga, men det var en låt som vare sig hörde hemma i Song Contest eller bland de svenska slagdängorna. Däremot var det tydligen ett välgjort arrangemang, som fick mycket beröm av musikerna. Men dom röstade inte.
Monica fick inte en enda röst! Någon har sagt att delar av publiken viskade en fråga till grannar i publiken:
”Vad säger hon?”
Men i fortsättningen gick det något bättre för Sverige – dock med undantag för åren 1977- 1979 då Sverige på nytt hamnade bottenträsket. Men 1974 hade vi  haft den fantastiska succén med Waterloo. Sverige kunde tillhöra vinnarna i Eurovision Song Contest.. Det fanns kunskaper om vad som passade i Song Contest – och vad som inte passade.   

 Och eftersom årets final ska äga rum i Ukraina, ett land som befinner sig i krig, kan det bli mycket stökigt innan allt är över. Som det ser ut nu får Rysslands bidrag till Song Contest inte vara med i finalen. Men sista ordet är nog inte sagt än!  


Inga kommentarer: