onsdag 8 mars 2017

Försummar Sverige Tyskland?

När Ingmar Karlsson, författare och f.d. ambassadör, började tjänstgöra vid svenska ambassaden i Bonn, blev han snart förvånad och besviken. Han hade i åtta år tjänstgjort utanför Europa och trodde nu att det skulle bli många kontakter med Sverige. Tyskland är ju ett grannland till Sverige och vår viktigaste handelspartner, vilket borde leda till att ambassaden i Bonn fick många besök av svenskar.
Men verkligheten var en helt annan. Medan ambassaden i Peking ständigt hade besök av svenska politiker från närings- och kulturlivet, visade sig Bonn vara en plats som samma grupper gjorde sitt bästa för att undvika.  Ambassaden i Bonn hade lika många besök per år som ambassaden i Peking fick under en vecka! Under 1980-talet avlöste delegationer av alla tänkbara slag varandra i Kina, men det var i stor sett endast riksdagens finansutskottet som fann vägen till Bonn. Beslutsfattare kunde inställa besök i Bonn på grund av ”tidsbrist” för att i stället ägna en vecka åt en resa till Mocambique!
                             "Förbundsrepubliken Tyskland hade förvandlats till en okänd trakt och till ett motorvägsnät som det gällde att ta sig igenom så snabbt som möjligt".

                 Märkligt nog tycktes DDR (Östtyskland) vara ett intressantare resmål för svenska politiker än  Förbundsrepubliken.”Utskottsresorna från riksdagen till Östberlin duggade tätt.” Vänsterpartiets ledare Lars Ohly grät enligt egen utsago, när muren föll.”


Någon gång omkring 1990 hörde jag en föreläsning av en framtidsforskare. Han betonade att det tyska språket skulle få en starkare ställning efter murens fall. Det sammanhängde med att tyska minoriteter i Europa hade fått större inflytande. Men den prognosen visade sig vara felaktig. Tyska språket har i stället trängts undan. Det märks inte minst på de svenska gymnasierna, där i dag många elever föredrar att läsa spanska.  Svenska tysklärare har haft problem med att få full tjänst!   Men förhoppningsvis bör utvecklingen vända. Tyskland är så betydelsefullt för Sverige. Det är inte bra, om våra företag skickar delegater, som inte talar tyska. Tyska turister (och de är många) uppskattar säkert om det på turistorterna finns tysktalande guider.  

Inga kommentarer: