lördag 11 mars 2017

Kommer Putin "äta upp" Nederländerna?

Det blev inget handelsavtal mellan Ukraina och EU. Det berodde på att Holland röstade nej i en folkomröstning. Men frågan är om inte Putin rörde om i den grytan.
Det hände en hel del konstigheter under kampanjen inför folkomröstningen. Harry van Bommel, nederländsk parlamentsledamot på nejsidan, hade ett ”ukrainskt team”, som skulle hjälpa honom. De flesta hade emigrerat från Ukraina. Sades det. Dom deltog i möten, var med i tv och fördömde Ukrainas västvänliga regering. Men i efterhand visade det sig att de mest aktiva i själva verket var ryssar eller kom från rysktalande regioner i Ukraina. De förde ut Putins budskap, inte det som kom från Ukrainas regering.
15 mars är det val i Nederländerna. Nederländsk underrättelsetjänst hävdar att främmande länder, framför allt Ryssland, under de senaste månaderna hundratals gånger har försökt hacka sig in i datorer hos myndigheter och företag. Enligt en nederländsk tidning fanns bland dessa hackare många som varit med om att stjäla e-post från demokraternas nationella kommitté’ i USA. (När kommer hela sanningen fram?)
Förra året anklagade en nederländsk haverikommission Ryssland för att ha varit ansvarigt för att ett passagerarplan från Amsterdam sköts ned över det territorium som hålls av ryska rebeller i östra Ukraina. Ryska sympatisörer i Ukraina, inte minst Van Bommels ukrainska team, har arbetat hårt för att föra fram alternativa teorier om nedskjutningen.
Enligt nederländsk underrättelsetjänst har Nederländerna varit måltavla i en global kampanj för att påverka politiken och uppfattningen om Ryssland, och i detta arbete har Kreml utnyttjat ett nätverk av kontakter som byggts upp under flera år. En sådan är Baudet, som retweetade en falsk nyhet om att ukrainska elitsoldater skulle ha korsfäst en 3-årig rysktalande pojke i östra Ukraina. Historien om korsfästelsen började med en påhittad rapport i Rysslands främsta statskontrollerade kanal, där en förmodad ukrainska visade sig vara en rysk skådespelerska… Den falska korsfästelsehistorien spreds på sociala medier och följdes av ytterligare en, i vilken Nederländarnas flagga brändes av ukrainska elitsoldater, som hotade med terror, om inte väljarna röstade rätt.  
De EU-kritiska stämningarna är starka, inte minst i det parti som kan bli det största, Gert Wilders frihetsparti. Men hans program är så extremt att det inte är troligt att han accepteras i en regeringskoalition. Och även om han får en tredjedel av rösterna, är det för lite för att bilda en enpartiregering. På hans program står att Nederländerna ska lämna EU. Det kravet delar han med fler. Men han vill också stoppa all invandring från muslimska länder och förbjuda Koranen på samma grunder som Hitlers ”Mein Kampf”. Det är lite väl magstarkt. Mest nöjd är nog Putin. EU-staternas splittring, osämja och oförmåga fatta beslut gynnar honom.     

      

Inga kommentarer: