söndag 26 mars 2017

Italiens spöke från det förflutna, 'Berlusconi".

Risken är fortfarande stor att Europeiska Unionen går mot sin undergång. Snart är det presidentval i Frankrike. Marine le Pen kan bli Frankrikes nästa president. Hon kommer att verka för att Frankrike ska lämna EU och Euron. Britterna har inlett Brexit. Staterna i Central- och Östeuropa verkar ty sig till Putin och kritiserar EU. Men nu hävdas det från många håll att det är ett helt annat land som utgör det främsta hotet mot EU, nämligen Italien.
Och där har nu ett märkligt spöke från det förflutna dykt upp, en 80-årig man, som har varit premiärminister i Italien, men som dömdes för bland annat grovt skattebedrägeri. Hans straff inskränkte sig i praktiken till förbud mot att inneha offentliga ämbeten. Den domen håller han på med att överklaga.  Han heter Silvio Berlusconi.
För att förstå Berlusconis ställning i Italien kan vi göra några antaganden. Antag att en medlem av Bonnierfamiljen köper Sveriges Television. Han stänger omedelbart alla informativa program. Rapport, Aktuellt, dokumentärer och många andra viktiga program försvinner. Däremot rapporterar tv utförligt om vad kändisar har för sig, i synnerhet om det handlar om skandaler!
Så blir samme medlem av Bonnierfamiljen ordförande i Sverigedemokraterna, och efter ett riksdagsval blir han Sveriges näste statsminister.
Berlusconi gjorde många andra galenskaper. Om han hade besök av presidenter eller statsministrar handlade det inte bara om traditionella exempel på vad värdnationen ska bjuda på.  Det kunde också handla om att fixa sällskap för kvällen.
Inför sin förmodade come back har han kommit med förslaget att Italien ska introducera en parallell valuta som ska finnas tillgänglig på samma sätt som Liren. Det kan möjligen locka andra EU-kritiska partier. Det kan bli inledningen på en koalition under ledning av Berlusconi.  Det bör tilläggas att missnöjet med Euron är stort i Italien på grund av den usla ekonomin. Många menar att EU har misslyckats eller rent av struntat i Italien.
Det är onekligen så att något positivt för EU måste inträffa snart, om inte EU-skutan ska haverera!   


     

Inga kommentarer: