torsdag 8 november 2012

Är USA en demokrati?



Det är en provokativ fråga, men visst finns det skäl för kritik mot vissa inslag i det amerikanska valsystemet. Ett märkligt faktum är ju att det är inte alls säkert att presidentkandidaten med flest röster blir president. George W Bush vann, trots att Al Gore hade fler röster. Dessutom avgjordes valet av USA:s högsta domstol, i vilken flertalet var republikaner.

Hade något liknande kunnat hända i ett annat demokratiskt land?

Under större delen av 1900-talet fanns i praktiken inte allmän rösträtt i USA. Ättlingarna till slavarna hindrades genom diverse knep från att rösta. Tyvärr förefaller republikanska delstater att fortfarande stoppa grupper från att rösta – och det handlar alltid om grupper som kan förväntas rösta demokratiskt: Det har blivit stopp för kyrkors möjligheter att hjälpa osäkra väljare att klara av röstningsproceduren eller att underkänna studenters id-kort.

I USA måste väljaren först registrera sig, och det kan också vara en omständig procedur, som skrämmer bort väljare.

USA hade faktiskt valövervakare från OECD och de har gjort anmärkningar av det slag, som brukar drabba länder som ej är helt demokratiska. Röstningen tog ofta alldeles för lång tid. Det drabbar naturligtvis främst demokratiska sympatisörer, som inte kan stå hur många timmar som helst i köer för att rösta. De måste till jobbet eller till dagis för att hämta barn.

De anmärkte på att väljare kunde stå på röstlängder i flera delstater (låter snarare som Ryssland)

Än värre att dessa kontrollanter några gånger inte släpptes in i vallokalerna. Ja, det hände till och med att delstater stoppade dem vid gränsen!

En helt riktig anmärkning gällde penningens betydelse. Det är inte lätt att bli president eller kongressledamot för den fattige.

Till sist: Det fanns ju faktiskt fler presidentkandidater än Obama och Romney. De fick inte mycket utrymme i medierna.



Inga kommentarer: