måndag 12 november 2012

Gruvnäringen räddar inte gruvkommunerna.

I många kommuner i norr betraktas den nya gruvboomen som en räddning. Nya jobb skapas, vilka ger kommunerna inkomster. Kanske hoppas man också att jobben ska spridas till andra brancher.
  Men nu har det visat sig att detta inte stämmer. Befolkningen i dessa kommuner fortsätter att minska. Visserligen har det skapats fler arbetstillfällen, men många av dem som jobbar är pendlare från kommuner längre söderut. Därmed blir det inte ökningen av kommunens inkomster så mycket större. Pendlarna betalar skatt i hemkommunen, och där sker säkert större delen av konsumtionen. Och förr eller senare finns det inget mer att bryta i gruvan.
Jag har hela tiden varit tveksam till gruvboomen. Den leder sällan till några större avknoppningar; det blir oundvikligen stora ingrepp i miljön. Gruvkommunerna lider framför allt brist på tjänsteföretag. Det är där som sysselsättningen i framtiden kan komma att öka.
Staten borde hjälpa till med att skapa sådan verksamhet. En åtgärd skulle kunna vara att förlägga en och annan myndighet till kommunerna i norr.
Men ingenting tyder på att nuvarande regering tänker i sådana banor.

Inga kommentarer: