torsdag 22 november 2012

Vill regeringen att allt ska ligga i Stockholm?



Vi har nyss fått en ny myndighet med många anställda, som skall utöva tillsyn av vården. Den ligger (naturligtvis!) i Stockholm.

Strax därefter beslöt regeringen att lägga ned SADEV i Karlstad. Det är en liten myndighet (15 anställda), som ska utvärdera ”det svenska internationella utvecklingssamarbetet samt reformsamarbetet i Östeuropa”.

När den borgerliga regeringen tillträdde 2006 inledde den med att lägga ned två viktiga myndigheter, Integrationsverket och Djurskyddsmyndigheten. Båda låg utanför Stockholm.

Det är lätt att misstänka att regeringen ogillar att det finns myndigheter utanför huvudstaden. Moderaterna har hela tiden varit motståndare till all utlokalisering av statlig verksamhet. Att SADEV kom till Karlstad sammanhänger med att den värmländska huvudstaden behövde kompensation för neddragningarna inom försvaret. Regeringen har uppenbarligen nonchalerat SADEV, som inte alltid haft klart för sig vad deras uppdrag gått ut på. Däremot har regeringens kontakter med SIDA, som också sysslar med utvärderingar, fungerat bättre. SIDA ligger (naturligtvis!) i Stockholm
Karlstad är inte en glesbygdskommun. Däremot är det gott om glesbygder i Karlstads omland. Därför är det av stor betydelse för Värmland att i varje fall Karlstad kan dra till sig statlig verksamhet, där högutbildade värmlänningar kan få jobb.

Nu blev det ingen omedelbar nedläggning av SADEV, eftersom riksdagen sade nej.

Men hotet finns kvar.



Inga kommentarer: