torsdag 8 november 2012

Oppositionens kritik av skolpolitiken är obefogad.



Företrädare för oppositionspartierna kritiserar Jan Björklund för att eleverna blir allt sämre i skolan.

De menar att hans reformer borde ha resulterat i bättre elevprestationer.

Märkligt att höra socialdemokrater uttala sig på det sättet! För det är just det partiet, som ligger bakom nedmonteringen av den svenska kunskapsskolan. I Socialdemokraternas skola prioriterades kunskapsmålen ned, det var annat som var viktigare. Den processen ägnade de sig åt under minst 40 år. Jag brukar säga att det var Thomas Östros som slog in sista spiken i kunskapsskolans kista. Det gjorde han med sin lärarutbildningsreform. Enligt den skulle de blivande lärarna ägna än mindre tid åt att skaffa sig kunskaper i de ämnen de skulle undervisa.

Jan Björklund har genomfört massor av reformer. En handlar om just utbildningen av lärarna. Nu sätts kunskaper i centrum Men de första lärarna, utbildade enligt Björklunds modell, finns ännu inte i skolorna. De utbildas fortfarande på lärarhögskolorna. Det dröjer ytterligare några år, innan de kan ge sitt bidrag till förbättrade elevprestationer. Det vet naturligtvis S-debattörer. Men de föredrar att skylla på Björklund.

Vad beror då de fortsatta försämringarna på?
Jag misstänker att det har att göra med den havererade integrationspolitiken. De största problemen finns på skolor i storstädernas förorter. Dit är det inte lätt att locka s.k. superpedagoger.



Inga kommentarer: