lördag 24 november 2012

Ska vi igen få söndagsstängda butiker?



På nytt bekymrar sig miljöpartiet över att vi konsumerar för mycket. Vi köper och köper; springer till den ena butiken efter den andra i en köphysteri. Det leder till att vi inte har tid att umgås med varandra eller våra familjer. En lösning kan vara att butikerna håller söndagsstängt. Då kan den dagen i stället gå åt till umgänge med vänner och familj.

Men runt om i Europa bekymrar sig nog många åt att konsumtionen i stället är för låg. Människor vågas inte eller kan inte köpa de varor eller tjänster som erbjuds. Det leder till arbetslöshet, vilket i sin tur resulterar i att konsumenterna köper ännu mindre. Det är på det sättet lågkonjunkturer kan uppstå.

För inte så förfärligt länge sedan var butikerna stängda på söndagar, och Handelsanställdas Förbund slogs för att det skulle förbli så. Personalen skulle få vila på söndagarna. Men samhället höll på att förändras, och fler och fler tyckte det var fel att staten bestämde över butikernas öppettider. Fler och fler tyckte det var praktiskt att handla på söndag. Dessutom fanns personal, som tyckte det passade dem att arbeta på söndagar, t.ex. studerande.

Allt ledde till att lagen om när butikerna skulle vara öppna eller stängda försvann.

Den lär inte komma tillbaka.

Miljöpartiet bör nog låta konsumenterna själva avgöra, när de ska handla eller ägna sig åt familj och vänner.

Inga kommentarer: