lördag 24 november 2012

Stora journalistpriset: En bragd av Ekot?



Två medarbetare på SR:s Ekoredaktion har fått stora journalistpriset för att ha ”avslöjat” att Sverige lovat hjälpa Saudiarabien bygga en vapenfabrik. De vann i kategorin Årets avslöjande. Däremot har de inte avslöjat, hur de kommit över sina uppgifter. Det senaste avslöjandet kom häromdagen: Ett mail, som avslöjade att regeringen hela tiden känt till planerna, har försvunnit.

Ingen tvekan om att regeringen avslöjats med fingrarna i syltburken och byxorna nere, men mitt i allt berömmet kan jag inte låta bli att undra över tystnaden om varifrån uppgifterna kommer. För om det är så att någon/några kommit till Ekot med avslöjande dokument, som Ekot tacksamt tagit mot och offentliggjort i etapper för att godbiten ska vara så länge som möjligt – har i så fall Ekot verkligen utfört en bragd?

Och måste inte en del av de avslöjande dokumentet vara sekretessbelagda handlingar? Den militära underrättstjänsten är ju inblandad liksom ett försök att få hjälp av en rysk medborgare. Ryssland skulle kunna anklaga Sverige för spioneri.

Tvekade inte Ekot det minsta med att gå ut med dessa uppgifter?



Inga kommentarer: