torsdag 22 november 2012

Vapenstillestånd.


Det senaste (men säkert inte det sista) kriget mellan israeler och palestinier är slut efter ett avtal om vapenstillestånd. Men förutsättningarna för varaktig fred är lika dåliga som vid tidigare uppgörelser. Det handlar om en konflikt som hållit på i mer än 100 år. Strängt taget innebär utvecklingen inom respektive grupp att det ser värre ut än någonsin. Både i Israel och bland palestinierna ökar nämligen extrema, oförsonliga grupper sitt inflytande. I Israel gäller det de ortodoxa judarna, som menar att de av Gud fått rätt till strängt taget allt land, där det nu bor palestinier. Därför byggs det ständigt nya judiska bosättningar på Västbanken. Deras extremism drabbar även judiska kvinnor, som enbart får inta platserna längst bak på bussarna. Deras kvinnosyn liknar den som odlas i Saudiarabien eller bland talibanerna. Hennes främsta uppgift tycks vara att föda barn. Ortodoxa familjer kan ha mer än 10 barn, vilket leder till att deras andel av Israels befolkning hela tiden ökar.

Israel har därför blivit något helt annat än det Israel, som väckte mångas sympatier under landets första år som en självständig stat. Där fanns kibbutzer, där män och kvinnor arbetade tillsammans och slogs tillsammans mot de många fienderna.
Bland palestinierna är utvecklingen mera splittrad. Men ingen tvekan om att Hamas har stärkt sin ställning. Och Hamas betraktas fortfarande som en terroristorganisation av många länder i väst. Det är möjligen sant att Hamas har ett mera moderat betraktelsesätt i dag, men å andra sidan har mer extrema grupper vuxit upp i Gaza. Och uppenbarligen kan inte Hamas kontrollera dem. Kanske var det de, som startade raketbeskjutningen mot Israel, vilket ledde till den israeliska vedergällningen.

Opinionen i Sverige tycks vara på palestiniernas sida, när det gäller Israels blockad av Gaza. Men den centrala punkten är ju att Israel har ett behov av att sätta stopp för just möjligheten till införsel av gods, som kan användas till att tillverka de raketer, som nu nått ända fram till Jerusalem. Det borde vi ändå kunna förstå!

När det gäller synen på kvinnan finns det stora likheter mellan Hamas och de ortodoxa judarna.

Alltså vapenstillestånd nu – men för hur länge?



Inga kommentarer: