tisdag 26 mars 2013

Gula Änkan behöver ingen kompass!

Några skurkar rånar en medelålders man och kör honom sedan cirka 50 mil från bostaden till en ort totalt okänd för honom. De dumpar honom i en skog. Mannen vaknar, reser sig upp, ser sig omkring och förstår omedelbart åt vilket håll han ska gå för att komma hem. Utan att tveka ger han sig iväg.


Nej, ytterst få människor hade klarat av den situationen så elegant! De flesta skulle säkert vara förvirrade, när de vaknade, inte veta åt vilken håll de skulle gå. Många hade gripits av panik.

Men sådana problem hade inte den nu beryktade Junselevargen, som också kallas för Gula Änkan (Gula efter färgen på pälsen, Änkan eftersom det handlar om en tik, som levt ihop med en varghane, som sköts).

För fjärde gången har hon bedövats och förts bort från renbetesland i trakten av Junsele, eftersom hon rivit renar. Men hon har efter varje flytt börjat söka sig tillbaka till Junsele. Nu placerades hon längre bort än tidigare (mellan Rimbo och Edsbro i Norrtälje kommun) i hopp om att hon inte skulle kunna ta sig tillbaka. Men hon har nu förflyttat sig fortare än någon gång tidigare. På nio dagar avverkade hon 50 mil och befann sig igår i Kramforstrakten i Ångermanland.

Inför öppen ridå har det förts ett krig mellan å ena sidan Naturvårdsverket och å den andra Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen. Gula Änkan river renar, varför Naturvårdsverket tillåter skyddsjakt, varpå Naturskyddsföreningen och/eller Rovdjursföreningen överklagar, vilket leder till inhibition, (jakten ställs in i väntan på beslut i förvaltningsdomstol), varigenom Gula Änkan kan riva fler renar, vilket leder till beslut om att flytta Gula Änkan, varefter hon börjar vandrar tillbaka - och så följer en ny omgång med rivna renar och nya beslut om skyddsjakt och överklaganden!
Flyttningarna har hittills kostat staten cirka fyra miljoner kronor - utan att ge något resultat.

Gula Änkan inte har avlivats, eftersom hennes gener anses vara alltför värdefulla. Vår vargstam lider ju av inavel.

Men är hennes gener mer värdefulla än samernas rivna renar? Det anser tydligen inte Naturvårdsverket, så det är Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen, som har håller igång denna cirkus.
Är det rimligt?

Men varför sköts Gula Änkans "sambo"? Hade det inte varit lättare att få henne att inte återvända till .renbetesmiljön, om båda två blivit fördrivna och placerade tillsammans i lämplig miljö?
Det är lätt att förstå att ilskan är stor i Junsele. Den vänder sig mot Stockholms makthavare, "vargkramare" - och mot vargarna.
Sveriges glesbygdsbor har fått ännu ett exempel på att naturvårdsintressena prioriterar vargarna framför deras möjligheter att kunna försörja sig.

Inga kommentarer: