söndag 10 mars 2013

Om en tomatskandal och kinesernas roll.


Har du hört talas om den italienska tomatskandalen?

”Made in Italy” stod det på tomatpuréburkar, som såldes på en stormarknad i Italien. Där stod också att det var ”egentillverkad” tomatpuré.

Men när polisen gjorde en razzia hos tillverkaren, fann man att tomatpurén importerats från Kina. Därefter tillfördes den vatten och salt och lades på burk, Tillverkaren, Antonino Russo dömdes vid en lokal domstol för att han falskeligen sålt sin billiga kinesiska tomatpuré som italiensk. Han fick fyra månaders fängelse och böter.

Bra! Äntligen åker en matfuskare dit!

Men tyvärr har historien en fortsättning, Russo har lyckats få tillbaka 200 000 puréburkar och har överklagat domen. Och mycket tyder på att han kommer att vinna målet i högre instans.

Enligt EU: s regelverk är det lagligt att beskriva kinesisk tomatpuré som ”producerad i Italien”, om den bearbetats där till en annorlunda beskaffenhet. De kinesiska tomaterna kom i form av koncentrat i fat, som rymde ett ton. Den enda behandlingen koncentratet fick var att det späddes ut med vatten och tillfördes salt. Men det räcker, enligt Russo, för att förvandla de kinesiska tomaterna till italienska i form av konservburkar på 142 gram.

Tomatskandalen berör fler länder än Italien och Kina, eftersom Russo har exporterat större delen av sin tomatpuré. Kanske finns den även i Sverige!

Det går också att fundera på hur Kina plötslig kan vara storexportör av tomater. För 10 år sedan fanns det knappast någon kinesisk tomatexport. Det vittnar både om Italiens bristande konkurrenskraft och kinesernas styrka.

Inga kommentarer: